10 варіантів найкращих сніданків: поради закарпатцям від дієтологів
Популярні американські сніданки, як от пончики, тістечка і млинці, містять велику кількість насичених жирів, цукру та практично не мають білку і клітковини.
Здоровий сніданок, який містить поживні нутрієнти, забезпечить наш організм енергією зробить харчування повноцінним, допоможе запобігти переїданню упродовж дня.
В Асоціації дієтологів України кажуть, починати ранок варто з таких продуктів та страв:
1. Вівсянка
Вівсянка багата на поживні речовини. Вона містить бета-глюкани – розчинне в’язке харчове волокно, яке допомагає людині довше відчувати насичення і може сприяти зниженню рівня холестерину.
Овес багатий на антиоксиданти, омега-3 жирні кислоти, фолієву кислоту та калій.
2. Яйця
Яйця є популярним сніданком. Вони поживні і містять високоякісний білок.
Існує думка, що яйця їсти не надто корисно через велику кількість холестерину, який вони містять. Проте дослідження показали, що цей продукт містить незначну кількість "поганого" холестерину (ліпопротеїдів низької щільності).
Дослідження свідчать також про те, що вживання яєць сприяє зменшенню окружності талії, ваги і відсотку жиру.
3. Горіхи та горіхова паста
Горіхи - дуже важливий продукт для тих, хто не їсть продукти тваринного походження. Вони містять білок, антиоксиданти, магній, калій і корисні для серцево-судинної системи жири.
Горіхова паста універсальна. Її можна намастити на тост, додати до з вівсянки або йогурта, або їсти разом зі свіжими фруктами і ягодами.
4. Кава
Вживання кави під час сніданку вельми популярне завдяки вмісту кофеїну – напій чудово допомагає прокинутися.
Кава також має й інші переваги для здоров'я завдяки своїм антиоксидантам, які допомагають боротися з запальними процесами в організмі.
Американська діабетична асоціація припускає, що вживання звичайної кави або кави без кофеїну може знизити ризик розвитку діабету 2 типу.
Дослідники також припускають, що деякі компоненти напою покращують метаболізм глюкози.
Краще обмежувати або взагалі уникати додавання цукру до кави і вибирати знежирене або рослинне молоко замість вершків.
5. Ягоди
Заморожені ягоди так само поживні, як і свіжі, тож вони вже давно перестали бути сезонним продуктом.
Чорниця, полуниця, малина, ожина – усі ягоди підходять для сніданку. Вони мають низьку енергетичну цінність, але високий вміст клітковини і містять корисні антиоксиданти.
Дослідження Американської асоціації серця показало зв'язок між споживанням антиоксидантів (які містяться у ягодах також) та зниженням ризику серцевого нападу у молодих жінок.
6. Насіння льону
Насіння льону містить омега-3 жирні кислоти, білок і клітковину.
Користь для здоров'я від насіння льону полягає в зниженні рівня холестерину в крові, поліпшенні чутливості до інсуліну, зниженні в крові рівня цукру і навіть захисті від раку молочної залози.
Зернятами можна посипати йогурт або вівсяну кашу, або ж додати їх у смузі. Важливо молоти або розтирати насіння. Якщо додати його до страви цілим – організм його виведе в незмінному вигляді.
7. Грецький йогурт
Грецький йогурт є ще одним чудовим джерелом білків, які корисно споживати вранці.
Він густий і кремовий, містить більше білка, аніж звичайний. Грецький йогурт багатий на кальцій і містить пробіотики, які допомагають підтримувати здоров’я кишечника і імунну систему.
У йогурт можна додавати ягоди і фрукти - буде і смачніше, і корисніше.
8. Чай
Чорний, зелений і білий чаї містять антиоксиданти.
Хоча найкориснішим, певно, є таки зелений. Він здатен допомогти у боротьбі з зайвою вагою.
Чаї містять аналоги кофеїну, проте їх менше, ніж у каві. Чай також сприяє підтриманню загального рівня гідратації людини.
9. Домашній сир
Сир багатий на білок і здатен прогнати голод так само ефективно, як і яйця.
Цей продукт також містить вітаміни групи В, вітамін А і кальцій.
Можна їсти його як окрему страву або змішувати його з чимось - наприклад, з перцем, зеленню, фруктами чи горіхами.
10. Банани
Банани – це швидке і зручне доповнення до поживного сніданку.
Вранці вони сприяють швидкому насиченню. Банани містять стійкий крохмаль.
Організм не перетравлює стійкий крохмаль, тому він проходить через тіло без змін, що допомагає підтримувати здоров'я органів травлення. Нестиглі банани містять більш стійкий крохмаль, аніж стиглі. Останні ж містять більше природних цукрів.
Банани також є прекрасним джерелом калію, який може підтримувати артеріальний тиск у межах норми. Банани гарно поєднуються з горіховим маслом, вівсянкою чи іншою кашею.
Під час сніданку вранці вибирайте продукти, які насичують, містять багато поживних речовин. Так ви не лише приборкаєте голод, а й покращите метаболізм на весь день.
Всі фото Depositphotos.
До теми
- Відмова не на користь: нутриціологи розповіли, чому шкідливо не їсти борошняного
- Замість олів'є. Три оригінальні салати з куркою на Новий рік
- Нежирні, свіжі та натуральні: які страви повинні стояти на новорічному столі 2024 року
- Великий піст: закарпатцям радять, як не зашкодити здоров’ю? (ВІДЕО)
- Як підібрати дієту, щоб вона не шкодила здоров’ю та сприяла покращенню самопочуття? Поради для закарпаток
- Закарпатцям - про переваги й небезпеки бодіпозитиву
- Господиням на замітку: 7 кулінарних хитрощів
- 5 оригінальних рецептів з вівсянкою
- Як успішно вирощувати мікрогрін вдома. Особистий досвід
- Актуально в час карантину: смачний дієтичний пиріг без борошна
- Цікаво знати: перекуси, які додають нам зайвих кілограмів
- Наїлись на свята? 10 простих способів допоможуть схуднути без дієт
- Цікаво знати: харчові продукти, які спалюють жир
- Жінкам на замітку: користь і шкода вівсяної дієти
- Закарпатцям пропонують легкий спосіб схуднути після свят – дієта 16:8
- Об’їлись на свята? 10 простих способів допоможуть схуднути без дієт
- Поради закарпатцям: як провести свята і уникнути наприємних наслідків для фігури та здоров'я
- Закарпатцям до уваги: все, що потрібно про кетогенну дієту
- 8 харчових звичок закарпатців, що призводять до підвищення холестирину
- Як уникнути отруєння у спеку: експерти назвали найнебезпечніші продукти
До цієї новини немає коментарів