Як уникнути отруєння у спеку: експерти назвали найнебезпечніші продукти
Спека створює комфортні умови для розмноження хвороботворних бактерій.
Найнебезпечніші патогени - це Salmonella, Toxoplasma, Listeria і кишковий грип.
Основа профілактики отруєння - це, перш за все, особиста гігієна.
Як уникнути харчових отруєнь у спеку?
- Усе, що стикається із продуктами, а саме руки, обробні дошки, ножі, посуд і інше повинні ретельно вимиватися миючими засобами.
- Овочі, фрукти та зелень мийте під проточною водою.
- Якщо ви перебуваєте на пляжі, не купуйте продукти з рук: це стосується вареної кукурудзи, солодощів і креветок.
- Вкрай небажано пити сиру воду - краще вживайте бутильовану.
- Не забувайте перевіряти на куплених вами продуктах термін придатності.
- Не вживайте в їжу незнайомі гриби і ягоди.
- М'ясо, рибу і яйця потрібно відварювати до повної готовності. Від стейка з кров'ю влітку краще відмовитися, як і від яйця-пашот.
- Продукти рекомендується зберігати при кімнатній температурі не більше 2-х годин.
Будьте дуже обережні з небезпечними продуктами, які можуть у літню спеку викликати отруєння і завдати величезної шкоди вашому здоров'ю:
Диня
На шкірці жовтої красуні живе така бактерія як Listeria. Вона здатна розмножуватися навіть при холоді, тобто в холодильнику. Тому перш ніж класти в холодильник, ретельно, за допомогою щітки, під проточною водою, вимийте диню. І тим більше не вимитий продукт не нарізайте, тому що хвороботворна бактерія потрапить із шкірки всередину.
Помідори
Томати також перед вживанням повинні ретельно промиватися під проточною водою. Пошкоджені овочі взагалі слід викинути.
Устриці
У сирих устрицях можуть перебувати бактерії типу Vibrio parahaemolyticus і Vibrio vulnifis.
Це вкрай небезпечні бактерії, потрапляючи в кров, можуть викликати смерть.
Зелені листові овочі і салати
Перш ніж салати потраплять до вас на стіл, ви повинні промити цю зелень у друшляку і висушити в сушарці для салатів (або за допомогою паперового рушника).
Справа в тому, що ці продукти самі по собі не є небезпечними, а ось добрива, брудна вода, якої могли бути политі овочі на фермі, можуть привести до отруєння, якщо не дотримуватися правил гігієни продуктів.
Продукти з великим вмістом соди і дріжджів
Продукти бродіння просто ідеальне середовище для розвитку патогенної мікрофлори.
Що робити при харчовому отруєнні?
- Негайно звертайтеся до лікаря, який визначить причину отруєння і призначить відповідне лікування.
- Якщо ви вже потрапили в зону ризику, то використовуйте сорбенти і пийте більше води.
До теми
- Замість олів'є. Три оригінальні салати з куркою на Новий рік
- Нежирні, свіжі та натуральні: які страви повинні стояти на новорічному столі 2024 року
- Лікарі інформують закарпатців, що робити у разі харчового отруєння в спекотні літні дні (ВІДЕО)
- До уваги закарпатців: Як діяти при отруєнні грибами?
- Цікаво знати: Як не отруїтися свіжими овочами та фруктами?
- Як закарпатцям уберегтися від спеки? (ВІДЕО)
- Як вберегтись від харчових отруєнь влітку?
- Скоро жара: выбираем мобильный кондиционер
- Грибна пора: рятувальники розповідають закарпатцям про безпеку на «тихому» полюванні
- Як не отруїтись грибами: пояснення закарпатцям від рятувальників
- Господиням на замітку: 7 кулінарних хитрощів
- 5 оригінальних рецептів з вівсянкою
- Як успішно вирощувати мікрогрін вдома. Особистий досвід
- Рятувальники нагадують закарпатцям, як користуватися газом, щоб уникнути трагедії
- Нереальна спека: як рятуються закарпатці (ВІДЕО)
- Закарпатцям радять: чим охолодитись у спеку, якщо напої не допомагають? (ВІДЕО)
- 10 варіантів найкращих сніданків: поради закарпатцям від дієтологів
- 8 харчових звичок закарпатців, що призводять до підвищення холестирину
- Рятувальники – закарпатцям: отруєння грибами набуває особливої актуальності в осінню пору року
- До уваги закарпатців: 12 способів уникнути отруєння грибами та що робити, якщо це вже сталося – МОЗ
До цієї новини немає коментарів