Їсти багато фруктів, добре чи зле для здоров'я?

Їсти багато фруктів, добре чи зле для здоров'я?
– Є люди, які в основному їдять фрукти і їхнє здоров'я чудове, – каже доктор Роберт Ластіг, нейроендокринолог та професор-емерит педіатрії з Каліфорнійського університету.

 

Хоча якщо їсти лише фрукти, може з'явитись недоїдання, це також може бути небезпечним для дітей і людей з певними медичними станами на кшталт діабету.

Але для здорових дорослих багато фруктів у дієті не зашкодить.

Найбільше тривожить у переїданні фруктів – це вміст у них натурального цукру.

Втім, дослідження послідовно пов'язують смакування фруктами зі зменшеним ризиком oжиріння та інших метаболічних хвороб, розповідає Ластіг.

У цілому, фрукти також мають кілька переваг, які, здається, пом'якшують будь-які цукрові ризики для здоров'я.

Фрукти мають розчинні та нерозчинні харчові волокна. Разом вони формують гелеподібну "решітку" у тонкому кишківнику.

Вона убезпечує наш організм від швидкого вбирання величезної порції фруктового цукру впродовж травлення.

"Цей гелевий бар'єр обмежує швидкість вбирання цукру, тому печінка не перевантажується", – пояснює професор.

 Фото: FamVeldman/Depositphotos

Замість того цукор та інші компоненти цукру швидко рухаються вниз до клубової кишки. Тут живуть трильйони кишкових мікроорганізмів.

"Вони проковтують та метаболізують більше цукру, тому навіть якщо ви з'їли його, ви не вбираєте його", – додає медик.

Комбінація розчинних та нерозчинних харчових волокон у фруктах також "змащує колеса" системи травлення.

Шлунок сигналізує мозку, що ви ситі, коли з'їдене досягає клубової кишки.

А через те, що фруктові волонка допомагають молекулам їжі досягати клубової кишки швидше, ви швидше відчуєте ситість, ніж якби ви їли продукти з недостатнім вмістом волокон.

Тобто фрукти самі обмежують, скільки ви їх з'їсте. Тому дуже низькі шанси на те, що ви переїстеся ними.

Але від поїдання великої кількості фруктів можуть бути негативні наслідки.

Діарея, наприклад, пояснює доктор Адам Дрюновскі, директор Центру громадського здоров'я з харчування Вашингтонського університету.

Дуже важливо пам'ятати: пити фруктовий сік чи смузі на основі фруктів – не те саме, що з'їсти цілий фрукт.

Обидва ці напої можуть мати ризики для здоро'я.

 Фото: rus7/Depositphotos

Дослідження 2013 року Гарвардської школи громадського здоров'я пов'язало фруктовий сік зі збільшеним ризиком діабету.

Хоча дані ще не настільки точні, щоб казати впевнено, Ластіг каже, що ці процеси видаляють або знищують волокнисті шматочки нерозчинних харчових волокон, які допомагають обмежити швидке всмоктування цукру в тонкій кишці.

"Смузі напевно краще, ніж фруктовий сік чи содова, але ви все ж отримуватимете пік інсуліну, який сприяє метаболічній патології", – пояснює професор.

Також пам'ятайте, що ягоди пов'язані з покращенням здоров'я серця та мозку.

Хоча ананаси, банани та інші так звані "тропічні" фрукти мають більше цукру, але вони схильні мати багато волокон, тому не варто боятися.

Остерігатись варто лише винограду.

"Виноград – це в основному маленькі мішки з цукром", – каже медик.

Він не рекомендує відмовлятися від цього фрукту, але радить ним не переїдати.

life.pravda.com.ua

 

10 червня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів