Капуста червоноголова: 7 причин, чому варто нею смакувати

Капуста червоноголова: 7 причин, чому варто нею смакувати
Червоноголову капусту в Україні ще називають фіолетовою.

 

Вона належить до капустяних рослин. У цю групу входять багаті на поживні речовини овочі на кшталт броколі, брюсельської капусти та капусти кале, пише Healthline.

Схожа за смаком до звичайної білоголової капусти, але багатша на корисні рослинні компоненти, що пов’язані з перевагами для здоров’я. Наприклад, сильнішими кістками чи здоровішим серцем.

Ймовірно, вона також знижує запалення та захищає від певних типів раку. Ось 8 науково обгрунтованих причин, чому фіолетову капусту слід їсти.

1. Багата на поживні речовини

У червоноголовій капусті мало калорій, але вражаюча кількість поживних речовин.

В одній чашці (89 грамів) порізаної сирої фіолетової капусти є:

  • 28 калорій
  • 1 г білків
  • 7 г вуглеводів
  • 2 г клітковини
  • 56% добової норми вітаміну C
  • 28% добової норми вітаміну К
  • 11% добової норми вітаміну B6
  • 6% добової норми вітаміну А
  • 5% добової норми калію
  • 5% добової норми тіаміну
  • 5% добової норми рибофлавіну.

Там також є трішки заліза, кальцію, магнію, фосфору, цинку та міді.

2. Прекрасне джерело антиоксидантів та інших корисних компонентів

Червоноголова капуста - класне джерело антиоксидантів та інших корисних рослинних компонентів, які допомагають захищати від пошкодження клітин.

Ці антиоксиданти включають вітамін С, каротиноїди та флавоноїди на кшталт антоціанів та каемпферолу. 

Часто містить більше цих сполук, ніж класична білоголова капуста.

Наприклад, дослідження припускає, що рівень антиоксидантів у червоноголовій капусті у близько 4,5 разів вищий, ніж у білоголовій.

Це також хороше джерело сульфорафана, багатого на sulfur компоненту, пов’язаного з перевагами для здоров’я серця та антираковими властивостями. 

3. Допомагає боротися з інфекцією

Червоноголова капуста може допомагати побороти запалення, яке вважають причиною багатьох хвороб.

Лабораторне дослідження людського кишківника показало: певні види червоноголової капусти знижує маркери запалення кишківника до 22-40% 

Цікаво, що застосування капустяного листя на шкірі також знижує запалення.

Наприклад, дорослі з артритом, які обмотують коліна капустяним листям раз на день, повідомляли про значне зменшення болю наприкінці 4-тижневого дослідження. Але це менш ефективно, ніж знеболювальний гель.

Виявляється, що капустяне листя знижує біль у грудях, набряк та запалення через збільшення молока та кровотоку через ранній післяпологовий період.

4. Може сприяти здоров’ю серця

Червоноголова капуста може сприяти здоров’ю серця.

Можливо, через вміст антоціанів. Це антиоксиданти, які дають цій капусті її колір.

Одне велике дослідження показало: жінки, які регулярно їдять багаті на антоціани продукти, можуть на 11-32% знижувати ризик серцевого нападу порівняно з тими, що їсть менше таких продуктів.

Високе споживання антоціанів може бути пов’язаним з нижчим кров’яним тиском та нижчим ризиком хвороби серця.

Червоноголова капуста містить більше 36 типів антоціанів, роблячи їх чудовим джерелом цього корисного для серця компоненту.

5. Може зміцнювати ваші кістки

У червоноголовій капусті є ряд корисних поживних речовин для кісток, включаючи вітаміни С та К, і меншу кількість кальцію, магнію та цинку.

Наприклад, в одній чашці (89 г) сирої такої капусти є близько 56% добової норми вітаміну С, який відіграє роль у формуванні кісток та захищає клітини кісток від пошкоджень.

Така капуста також багата на вітамін К, пропонуючи чверть добової норми в одній чашці на 89 грамів. Найчастіше вітамін К знаходять у рослинних продуктах на кшталт хрестоцвітих овочів та листовій зелені.

Це відрізняє його від вітаміну К2, який є в тваринних та ферментованих продуктах.

Вважають, що обидві форми вітаміну К грають роль у підтримці сильних та здорових кісток, хоча для підтвердження специфічного ефекту кожного з них потрібно більше досліджень.

6. Може захищати проти певних видів раку

Червоноголова капуста може захищати від певних видів раку, хоча для підтвердження цієї тези потрібно більше досліджень на людях.

Експерти вірять, що це може бути через вміст у цій капусті антоціантів та сульфорафану — двох компонентів, в яких наука виявила антиракові властивості.

Дослідження пов’язує високе споживання хрестоцвітих овочів, включаючи капусту, з до 18% нижчим ризиком раку товстої кишки.

Багате на хрестоцвіті харчування також пов’язане з нижчим ризиком раку грудей.

Це дослідження припускає, що сульфорафан, який є у червоноголовій капусті, може допомагати боротися з раковими клітинами чи попереджувати їхній ріст та поширення.

Клітинні та тваринні дослідження припускають, що антоціани можуть мати схожі антиракові ефекти.

Антоціани є у червоних, фіолетових та синіх фруктах та овочах.

Для остаточних доказів потрібно після досліджень на людях.

7. Може сприяти здоров’ю кишківника

Фіолетова капуста може покращувати роботу кишківника.

Є докази, що капуста може знижувати запалення у кишківнику та знижувати intestinal mucositis — стан, у якому пошкодження розвиваються у кишківнику, часто як побічний ефект лікування раку

Капуста також є хорошим джерелом клітковини, яка підтримує кишківник здоровим та допомагає легше перетравлювати їжу.

Нерозчинні волокна складають близько 70% клітковини в капусті. Це допомагає їжі легше проходити через кишківник, знижуючи ризик закрепу.

Решта 30% є розчинними волокнами, які годують корисні бактарії у вашому кишківнику. 

Ці дружні бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFAs), такі як ацетат, бутират та пропіонат, які годують клітини кишківника.

Дослідження показує, що SCFAs можуть знижувати запалення та інші симптоми розладу кишківника, на кшталт Хвороби Крона, синдрому подразненої товстої кишки (IBS) та виразкового коліту.

Корисне та актуальне про їжу:

Усі фото: Depositphotos.

life.pravda.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 серпня 2019р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів