Рецепт паски: традиційна Великодня випічка від Галини Цах (ВІДЕО)

Рецептом великодньої випічки Галина щиро ділиться з читачами та глядачами і зауважує, що майстерність випікання паски відточувала 8 років:
- Змалку, коли ми приїжджали до родичів на Франківщину, я розуміла, що випікання паски — це особливий процес. Моя бабуся пекла паску в дров’яній печі, прикрашала зверху косами, хрестами та квітами. Її донька, моя тітка, випікала паски так само. Родина в нас велика, тому пеклося одразу по десять або й більше пасок: великі — для дорослих, маленькі — для дітей.
Я почала пекти власну паску, коли вийшла заміж. Звісно, в місті в мене не було дров’яної печі, та й рецепт на десять пасок мені не підходив, тому довелося експериментувати. Вісім років експериментів, проб і помилок — і я навчила сама себе, як пекти ідеальну закосичену паску.
Складові традиційної паски
Відео містить безліч корисних порад і секретів, які дозволяють уникнути помилок, властивих початківцям. Але насамперед - інгредієнти. І вони мають бути свіжі та перевірені.
Мала опара: 45 г води (до 40°С) 1 ст.л. борошна 1 ст.л. цукру 16 г сухих дріжджів (мене сухі дріжджі ні разу не підводили, на відміну від вологих)
Велика опара: 550 г борошна 450 мл молока (до 40°С)
Волога основа: цедра 1 апельсина цедра 1 лимона (цедру беріть за своїм бажанням, це опційно, але мені дуже подобається аромат та смак) 3 яйця та 8 жовтків (кімнатної температури) 140 г цукру (не збільшуйте і не зменшуйте, це напряму впиває на консистенцію тіста!) щедра дрібка солі 1 ч.л. ванільного екстракту (за бажанням) 100 г розтопленого масла 100 мл олії 30 мл солодкого міцного алкоголю (за бажанням, але алкоголь продовжує свіжість паски на довгі дні, я брала медовий віскі)
Основний заміс: 1 кг борошна
Для змащення: 1 яйце (кімнатної температури) 1 ст.л. води (теплої)
Випікати від 50 до 70 хв при 180°С до температури всередині паски вище 90°С.
Розмір форм у відео: висота 10 см, діаметр 18 см та 13 см.
Вага готових пасок 1 кг великі, 500 г маленька.
Детальне відео випікання паски
"Я вважаю, що традиційна паска — це вищий пілотаж української випічки. У процесі випікання паски найголовніше — мати спокійний душевний стан. Виділіть на цей процес один день у році й більше нічого не плануйте — тільки паски. А всі інші практичні секрети ви знайдете в моєму відео", - каже Галина Цах.
Щасливих та безпечних свят! Переможного Великодня!
До теми
- Uzhgorod.net.ua: вітаємо християн східного обряду з Великоднем
- У великодні свята поліція Закарпаття посилено патрулюватиме
- Військовим, які перебувають на лікуванні в одному із медзакладів Ужгорода, передали великодні набори
- В Ужгороді освятили 8 тисяч пасок для закарпатських військових
- Перед Великоднем ціни ще можуть зрости — аналітик Українського клубу аграрного бізнесу
- У Великоберезькому Будинку-музеї збереження народних традицій теж готуються до Великодня
- Що потрібно знати про е-рецепт – МОЗ відповідає на найбільш поширені питання українців
- Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень, 24 квітня
- На Закарпатті віряни західного обряду святкують Великдень
- Редакція Uzhgorod.net вітає християн західного обряду з Воскресінням Христовим!
- Міський голова Богдан Андріїв: Вітаю всіх вірників західного обряду – ужгородців, і тих, хто зустрічає Великдень у нашому місті
- Готує близько двадцяти різних видів леквару. Закарпатка Чілла Аніцка-Гододі
- З пивом, грибами, без борошна: На Закарпатті є кілька регіональних та унікальних тортів (ФОТО)
- На Закарпатті встановлюватимуть рекорд "Найбільший Великодній кошик в Україні"
- Редакція Uzhgorod.net.ua вітає читачів із Воскресінням Господнім
- Редакція Uzhgorod.net.ua вітає вірників західного обряду з Великоднем
- Закарпатка перемогла в популярному кулінарному телешоу
- Дипломат та історик Роман Тодер видав книгу про закарпатську горянську гастрономію
- Коронавірусний Великдень закарпатців: відповідь Петра Мідянки на колонку Андрія Любки
- Великдень: навіщо ми щороку фарбуємо яйця і печемо паски?
До цієї новини немає коментарів