На перехресті культур: чим славиться угорське місто Печ на кордоні з Хорватією
Печ (Pécs) – п'яте за величиною місто Угорщини, що розташоване буквально за кілька десятків кілометрів від кордону з Хорватією та Сербією. Містечко невелике, проте має цікаву історію та вирізняється особливим переплетінням культур і націй.
- Місто на перехресті культур
- Дорога до Печа
- Архітектура, музеї та некрополь
- Традиційні страви та вина з теруарів
Місто на перехресті культур
За даними істориків, Печ заснували римляни понад дві тисячі років тому, воно слугувало важливим ранньохристиянським релігійним осередком (з тих часів зберігся некрополь), а нині є центром єпископату й має найбільший в Угорщині університет.
Враховуючи географічне розташування на перетині багатьох шляхів, Печ століттями був багатокультурним містом, адже воно притягувало і торговців, і науковців, і студентів, і ремісників з багатьох країн. Представники різноманітних націй осідали в Печі чи його околицях ще й завдяки приємному клімату, родючим ґрунтам та сприятливим для виноробства схилам гір. Вподобали всі ці переваги, крім угорців, шваби (німці), хорвати, румуни, словаки, турки та роми.
Саме завдяки переплетінню упродовж тисячоліть націй та культур Печ стане справжньою знахідкою для тих, хто поціновує архітектуру, багату історичну спадщину та цікавиться мистецтвом. Бо саме в цьому угорському містечку розмаїття всього вищеперерахованого на один квадратний кілометр зашкалює. Тут і мечеть, що розташована поряд із християнськими храмами, збережена в її первозданному вигляді, хіба що тільки не використовується за призначенням. Тут і циганська школа, що носить ім'я Індіри Ганді, де дітей навчають не тільки угорської, а й наймелодійнішого діалекту циганської мови – ловарі. Тут німці навчають дітей своєї мови і традицій, друкують періодику, а поряд із ними працює єдиний поза межами материнської держави хорватський театр...
Ратуша міста Печ / фото Наталії Петерварі
Нині поліетнічність – головна риса Печа, і завдяки цьому тут багато пам'яток, що презентують різні культури. Усе це разом створює такий неповторний і самобутній колорит, що місто впродовж 2010 року навіть мало статус культурної столиці Європи. Завдяки цьому там вдалося реконструювати багато історичних та архітектурних пам'яток, та й загалом привести населений пункт до ладу.
При цьому їхати до Печі сміливо можна на кілька днів чи навіть тиждень, адже там можна організовувати собі нову культурну програму мало не щодня, бо не тільки саме місто, а й його околиці багаті на цікавинки та туристичні локації. Тут вам і дохристиянські печери, внесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і термальні басейни (в радіусі 20 кілометрів навколо міста їх чимало), і виноградні зони з виноробнями, і мистецькі родзинки, про які мало хто знає.
Дорога до Печа
Печ розташований на відстані у понад 220 кілометрів від Будапешта в бік Хорватії. Якщо їхати на власному авто, то дістатися цього прикордоння абсолютно нескладно, особливо враховуючи той факт, що по всій Угорщині добре розбудована мережа автобанів і один із них веде впритул до Печа. Дорога займе близько двох годин.
До речі, якщо ви матимете змогу влітку відпочивати в Хорватії й плануватимете свій маршрут через якісь цікаві міста й ту ж таки Угорщину, то прокладіть його саме через Печ – містечко по дорозі на Балкани й неподалік від нього є пункт пропуску через угорсько-хорватський кордон (40 хвилин їзди).
Питання, як доїхати до міста Печ не на власному авто, насправді не таке й критичне з огляду на те, що останнім часом між Україною та Угорщиною налагоджено залізничне сполучення. Зокрема, з 15 грудня 2024 року з Києва до Будапешта курсує потяг "Укрзалізниці", вартість купейного квитка – в межах 2,8 тисяч гривень з людини.
До міста Печ зовсім нескладно доїхати / фото Наталії Петерварі
Від столиці Угорщини до Печа зручно діставатись також потягом, квитки легко купувати або в касах вокзалів, або ж у застосунку. Їхня вартість – від 300 до 700 гривень, відправляються потяги мало не щогодини (перший з 5-ї ранку, останній – по 17-й). Їхати доведеться близько трьох годин.
Є змога дістатись в це містечко зі столиці Угорщини і автобусом, але це буде дорожче і трішки довше.
У Печі добре налагоджено міське сполучення: тут їздять автобуси й таксі, але якщо врахувати, що найбільш насичена цікавими місцинами центральна частина міста, то транспортні питання не повинні хвилювати.
У міст Печ є чимало варіантів, де зупинитися на ніч / фото Наталії Петерварі
Вартість проживання в готелях Печа стартує від 1600 гривень за двомісний номер. Винайняти квартиру може бути дешевше: приміром, двокімнатні апартаменти, які можуть розмістити до шести осіб, вартують в межах 2000 гривень.
Архітектура, музеї та некрополь
Якщо ви приїхали до Печа, то перш за все варто відвідати основну родзинку міста – площу Сечені, що розташована в історичному центрі та зусібіч оточена надзвичайно гарними та цікавими пам'ятками архітектури.
Від площі відходять 12 вулиць, а практично посередині розміщена мечеть паші Касима (побудована в XVI столітті), яка, з одного боку, вирізняється з архітектурного ансамблю, а з іншого – додає йому надзвичайно цікавості.
Площа Сечені в місті Печ / фото Наталії Петерварі
Тут же розміщені міська ратуша із оглядовою вежею, готель Nádor, колодязь Жолнай, церква, статуя Трійці та мідна статуя Яноша Хуньяді (угорський військовий і політичний діяч).
Взимку площа перетворюється на новорічну ярмарку, мечеть підсвічують лазерним шоу, по центру площі встановлюють ялинку. Влітку на Сечені проводять різноманітні карнавали та заходи, а також дегустують вина відомих виноробних регіонів.
Мечеть в центрі Печа / фото Наталії Петерварі
Найстаровиннішою архітектурною пам'ятка Печа, яку обов'язково варто відвідати, вважається ранньохристиянський некрополь Сопіани, що датується приблизно IV століттям. Гробниці є унікальними за своїм дизайном, вражають християнськими фресками й внесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Залишки ранньохристиянської церкви в Печі / фото Наталії Петерварі
З інших родзинок міста – величний Кафедральний собор, або ж Базиліка святих Петра і Павла, побудована в XI та відреставрована у XIX столітті. Це не просто культова споруда католицької церкви, це ще й кафедральний собор єпархії Печа, і в цьому ж місті живе єпископ. Храм вражає величчю та масштабністю, особливо враховуючи той факт, що він розташований на підвищенні, а масштабу йому додають вежі, що заввишки сягають 60 метрів.
Кафедральний собор Печа / фото Наталії Петерварі
Біля собору розміщена галерея з апостолами – величні скульптури заввишки з два метри зустрічають відвідувачів храму, а біля підніжжя базиліки розкинувся невеликий доглянутий парк, який є улюбленим місцем відпочинку серед жителів та гостей міста.
Галерея апостолів перед входом у Кафедральний собор Печі / фото Наталії Петерварі
Заслуговують на увагу також національний театр Печа, бібліотека Клімо (єпископська бібліотека, заснована у 1774 році, що є першою публічною бібліотекою Угорщини), будівля університету, стела із замками кохання (їх уже начіпляли на одній з металевих балок настільки багато, що довелося будувати нову стелу).
Для поціновувачів мистецтва Печ стане справжнім раєм, адже тут, окрім галереї сучасного мистецтва, доступні більше десятка музеїв з роботами різних митців. Серед них – музей Віктора Вазареллі – угорсько-французького художника, який народився на початку минулого століття і вважається засновником оп-арту – стилю сучасного мистецтва, що широко використовує оптичні ілюзії. Вазареллі створював їх тоді, коли ще навіть думки про комп'ютери та їхні графічні можливості не існувало, але митець мав настільки багату уяву, що з-під його олівця виходили шедеври. Робота Вазареллі під назвою "Зебра", створена у 1937 році, відома зараз багатьом та вважається одним із найперших прикладів оп-арту в світі.
Неподалік Кафедрального собору розташований музей Тиводара Чонтварі Костки, якого вважають одним із перших угорських художників, що став відомим в Європі. До речі, митець протягом певного часу жив на Закарпатті, навчався в Ужгородській гімназії, молодість провів у селищі Середнє, а потім поїхав до Угорщини. На його честь в Ужгороді встановлена міні-скульптурка.
Ще один музей, який точно варто відвідати – музей мануфактури сімейства Жолнай. Фабрика була побудована у 1853 році й дуже швидко її вироби – порцеляна, плитка й кераміка – стали відомими у всьому світі. Сам музей розміщений у гарній будівлі, вміщує кілька залів з експозиціями – це і вироби підприємства, і особисті речі сім'ї Жолнай. Багато хто порівнює ці виставкові площі з аналогічними у Франції чи інших країнах і схиляється до думки, що угорські таки кращі та розмаїтіші. За бажання можна придбати порцелянові речі, але треба розуміти, що вироби, які виготовляються вручну, хоч і не з дешевих, проте точно з таких, які варто привезти в подарунок чи на пам'ять.
Порцелянові вироби Жолнай / фото з офіційного сайту фабрики
До слова, можна відпочити не тільки у самому місті, а й у понад 20-кілометровій зоні навколо Печа, де розташовані термальні зони, басейни, а також винні теруари і, відповідно, виноробні.
Традиційні страви та вина з теруарів
Якщо стояти обличчям до Кафедрального собору, то в провулочку по праву руку можна знайти дуже цікаву гастрономічну родзинку міста – Дім шампанського. Цей заклад тривалий час був зачинений, але нещодавно його реконструювали та відчинили двері для всіх бажаючих. Ця старовинна напівпідвальна будівля, в якій свого часу виготовляли угорські ігристі напої, є надзвичайно вишуканим місцем, що вразить як поціновувачів старовини та глибоких цегляних підвалів, так і любителів сучасності – для останніх тут відреставрована велика зала.
Знайомлячись зі стравами, перш за все варто поласувати традиційними угорськими – бограч-гуляшем чи боб-левешом – густими наваристими супами, після яких часто й друге не потрібне.
Угорський суп гуляш / фото ua.depositphotos.com
Також в Печі варто спробувати угорський фруктовий суп. Це теж традиційна угорська страва, яку влітку зазвичай готують із вишень чи слив і вона подається охолодженою, а взимку – гарячою та зі спеціями. Зазвичай це щось схоже на морс, але зі своєю пікантною цікавинкою.
Хай вам і здається ця страва простою, але все ж замовте традиційні галушки з гуляшем (свиняче м'ясо готують у спеціях до такого стану, що воно буквально тане в роті), а також обов'язково спробуйте червону тушену капусту, яка на вигляд буде схожою на тертий буряк, але насправді потім ви шукатимете її в багатьох меню.
Шомлої галушко – це вже десерт, теж традиційний. Якщо спробувати його описати, то це по суті бісквіт, який рвуть руками на шматки, заливають ванільним кремом і декорують. Незвично, але смачно. Крім цього десерту, в Угорщині шанують криймеш (відомий багатьом як "Наполеон", але теж зі своїми особливостями), а також штруделі – із солодким сиром та родзинками, маком, горіхами чи яблуками.
У Печі також варто замовити вина з теруарів – поціновувачі добре відрізняють їх від токайських. Ще один напій, який вам точно запропонують – палинка (самогонка), яка має надзвичайний аромат та доволі м'який смак. Угорці пишаються тим, що в країні дозволені винокурні: кожен власник фруктового саду має право виготовити на рік певну кількість палинки для власного вжитку. На цій справі жителі країни знаються, тож привезіть додому їхні вироби, особливо вартують уваги напої з абрикос та груші.
***
Насамкінець варто додати, що Печ цікавий та розмаїтий в будь-яку пору року чи час доби: навесні тут швидко тепліє завдяки приємним балканським вітрам, влітку містечко мліє від спеки, але охолоджує численними фонтанами та п'янить ароматами лаванди (тут її садять чи не всі). Восени місто вирізняється сухим, приємним кліматом, а його повітря наповнене ароматами винограду та інжиру. Взимку ж Печ яскравий завдяки новорічному оздобленню. Вдень Печ виглядає по-одному, а вночі кожна будівля та вуличка сприймається по-іншому, і стовідсотково той, хто приїде побачити місто, знайде в ньому щось для себе.
Наталія Петерварі
До теми
- Як живе українська громада в Угорщині: репортаж із Будапешта
- Стартувала акція «2000 подарунків до Нового року» для здійснення дитячих мрій: долучитися може кожен
- В Ужгороді відбудеться благодійний передріздвяний ярмарок, приходьте родинами!
- З 15 грудня з Києва у Будапешт курсуватиме потяг: ціна квитка та розклад руху
- Працівників культури та майстрів народного мистецтва нагородили в Ужгородській міській раді
- Історія одного пам’ятника: «Коник Пегас»
- В Ужгороді для дівчат та жінок з інвалідністю розпочинається проєкт, який надихатиме
- Підсилюйте свій соціальний вплив. SoftServe оголошує відбір ініціатив, для яких створить ІТ-рішення на волонтерських засадах
- Знайомтеся з неймовірним проєктом “Втрачений Ужгород відеоверсія”
- Парад Миколайчиків на Закарпатті відбудеться 13 грудня 2023 року
- Колектив філармонії «Угорські мелодії» запрошує на вечір із творів композитора Іштвана Мартона
- В Ужгороді встановили нову міні-скульптурку - “Alma mater” біля УжНУ
- Діти загиблих військових із Закарпаття відпочивали в Угорщині
- 60 внутрішньо переміщених українців перейдуть в оновлене житло Академії культури і мистецтв
- Студенти АКіМ зіграли виставу «Фарбований лис» для діток захисників України, які проходять оздоровлення у таборі «Арніка»
- Діти із Закарпаття відвідали Угорщину
- Ужгородців кататиме сакуровий потяг
- Сокоти сакури! В Ужгороді закликають берегти символ міста
- В Ужгороді відбудеться творчий вечір воїна-поета Івана Мигалька
- Понад 65% громад готові взяти участь у розробці реформи адміністрування місцевих податків – результати опитування
До цієї новини немає коментарів