На Закарпатті говорили про нове меню у школах та порушення норм харчування
Найчастіші порушення: відсутність особових медичних книжок про проходження періодичного медичного огляду працівниками, непроведення лабораторних досліджень питної води, неготовність матеріально-технічної бази харчоблоків, несправність витяжних систем на харчоблоках тощо. Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА, розповіла Сніжана Локес – начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
– За виявлені порушення керівникам закладів надано 109 приписів і пропозицій. Наразі чекаємо виправлень цих порушень, – зазначила Сніжана Локес. – Варто зазначити, що на Закарпатті у 70% шкіл (435), де харчування організовано з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків працівниками, що входять до штату працівників ЗОШ. Кількість шкіл, де організація харчування здійснюється суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки в закладах освіти – 92. Також є 54 школи, де здійснюється привозне гаряче харчування. На жаль, також є 43 ЗОШ, де відсутнє гаряче харчування учнів.
У свою чергу Іванна Світлик – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області розповіла, що З 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська. До цього часу школи повинні були оновити систему закупівель, а також освоїти нові технологічні вимоги та рецепти приготування страв. Розробляв нове шкільне меню український кулінар Євген Клопотенко.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.
– Оновлене меню для шкільних їдалень містить багато різноманітних страв. 75% продуктів повинні бути рослинного походження. Збільшилася у меню кількість молока, кисломолочної продукції, м’яса, риби, круп, бобових. Зараз повинно бути 15 порцій овочів на тиждень та 10 порцій фруктів на тиждень, – зазначила Іванна Світлик.
Думки батьків щодо користі та доцільності нового меню розділилися.
Коментуючи ситуацію, деякі з них скаржилися на різку зміну страв, до яких діти не звикли. Зокрема, активно обговорювалась відсутність цукру, солі та хліба, сосисок, пиріжків тощо.
– Проблема в тому, що адміністрація шкіл не може заборонити учням на перервах купувати фаст-фуд поза межами шкіл, – заважила Іванна Світлик. – Наразі майже всі школи погодили нове чотирьохтижневе сезонне меню з Держпродспоживслужбою. Вартість харчування на день на дитину в школах Ужгорода становить 54 грн, в садочках – 59 грн 50 коп.
Керівники шкіл мають право самостійно обирати кратність харчування, аби вкластися у цю суму. Переважно проводиться другий сніданок, обід та підвечірок. Меню стосується пільгових категорій школярів, а також учнів 1-4 класів.
Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив
До теми
- «Я не поважав би себе, якби не пішов у ЗСУ…» Історія бійця 128-ї бригади Олександра
- Закарпатський клуб стійких медіа: працюємо за будь-яких умов
- «Я знищую ворогів із радістю…» Історія бійця 128-ї бригади
- «За чотири дні наш розрахунок знищив дронами три російські гармати…» Історія Шеви зі 128-ї бригади
- "Це була моя мрія – бути на вершині гір" - Андрій Солдатенко про поїздки для військових у Карпати
- Гуцульський сердак: голка, нитка і щира молитва
- «Мені захотілося зробити щось корисне для своєї країни, тому я тут…» Історія бійця 128-ї бригади
- "Навіть якщо людина повернеться з війни цілою зовні, всередині вона буде сильно поранена" — Ярослав Галас
- «Я розумію, як ефективно нищити дронами ворога – знаю наперед, куди побіжить ворожий піхотинець…» Історія бійця 128-ї бригади
- Закарпатський леквар допомагає збирати на дрони
- «Найбільше на війні хвилює тиша». Закарпатський гвардієць розповів про перший бій, поранення і найбільші хвилювання на фронті
- «Ми супроводжуємо бійців на всіх етапах служби». Гвардійські психологи розповіли про свою роботу
- Двічі поранений прикордонник "Кардинал" готовий боротися до самої перемоги
- «Війна колись закінчиться, мої рідні повернуться в Україну, і я знову піду будувати хмарочоси…» Історія бійця 128-ї бригади
- "Ми всі розуміли, що виконуємо свій обов'язок": нацгвардієць Сергій Зайченко розповів про оборону під Покровськом
- «Розповідати дітям у теплому класі про патріотизм? Мені було б соромно...» Історія бійця 128-ї бригади
- «Були постійні масовані напливи противника». Закарпатський гвардієць розповів про оборону під Покровськом
- «Коли треба, я спокійно йду на позицію, бо знаю – у нас нормальні хлопці, витягнуть, якщо що…» Історія бійця 128-ї бригади
- «На цивілці я різне чув про ЗСУ, але вже тут побачив, що в армії є командири, для котрих люди – пріоритет номер один...» Історія бійця 128-ї бригади
- «На війні все може піти не за планом, тому завжди треба бути готовим до найгіршої ситуації…» Історія бійця 128-ї бригади
До цієї новини немає коментарів