В Ужгороді готуються до свята молодого вина – «Закарпатського божоле»

В Ужгороді готуються до свята молодого вина – «Закарпатського божоле»
Як повідомив сьогодні на пресконференції голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач, завжди «Божоле» в Ужгороді проводили, як і у Франції, у треті вихідні листопада. Однак із цього року указом Президента України у другу неділю листопада запроваджено професійне свято – День виноградаря та винороба, тому відтепер і надалі фестиваль будуть приурочувати до цієї дати і у 2021 році «Закарпатське божоле» заплановано на 12-14 листопада.

 

На зображенні може бути: 3 людини, у приміщенні та текст «иплом S диплом D 10 василь цап APTEM погорелов олекса кова»

Ще одна особливість цьогорічного фестивалю – передбачається, що молодого вина буде дуже мало. Як розповів Олександр Ковач, аномально пізно почався розвиток лози – весни, як зазвичай, практично не було, з холоднечі перейшли в спеку і сезон збору винограду запізнюється приблизно на місяць. Оскільки ж і фестиваль буде проводитися на тиждень швидше, то ще мало в кого з виноробів буде достатньо хмільного напою нового врожаю.

«Але цього року, за сприяння міської влади, сподіваємося, фестиваль буде ще більш сучасним і якісним. Точно будуть представлені вина, за які нашій Спілці буде не соромно», – наголосив Олександр Іванович.

Локація «Закарпатського божоле» буде вже традиційна – винні підвали історико-культурного комплексу «Совине гніздо». Першу символічну бочку відкриють, як і в попередні роки, в «серці» Ужгорода – на перехресті вулиць Корзо та Августина Волошина. До цього місця увечері в п’ятницю, 12 листопада, пройдуть костюмованою урочистою ходою.

Планується, що у «Совиному гнізді» свої вина представлять понад 30 виноробів Закарпаття. Через потенційний дефіцит молодого вина буде дозволено реалізовувати і вина минулорічних урожаїв.

На зображенні може бути: 1 особа та у приміщенні

Теж уже традиційно вхід на фестиваль буде платним, хоча, як зазначив Олександр Ковач, на відміну від статусних заходів в інших містах України, це буде символічних 50 гривень, за які відвідувачі отримуватимуть скляний келих для дегустації представлених напоїв. Також будуть брендовані келихи і до них – картка «народної дегустації», яку можна буде обміняти на літр вина, яке сподобалося найбільше. Вино, яке отримає найбільше карток, нагородять як краще на фестивалі. Олександр Ковач наголосив, що отримати в обмін на картку можна буде лише молоде вино, з урожаю саме цього року. Вартість орендованого бокалу з карткою визначать трохи згодом.

Заступник міського голови Артем Погорєлов пояснив, що наміри організувати «Закарпатське божоле» в цьому році офіційно анонсуємо вже, бо на фестиваль чималий попит туристів. Є сподівання на сприятливу епідемічну ситуацію, очікується багато гостей, вони матимуть змогу яскраво відпочити, ознайомитися з традиціями виноробства і культури вина на Закарпатті.

На зображенні може бути: 2 людини, люди сидять та у приміщенні

Найпотужніші туроператори вже анонсують і починають продавати тури, – розповів заступник начальника управління економічного розвитку міста Ужгородської міськради Василь Цап. Міська влада планує також організувати безкоштовні екскурсії Ужгородом, інші додаткові атракції, у скверику поруч із «Совиним гніздом» діятиме фудкорт, традиційно на фестивалі будуть також сири, м’ясні вироби, сувеніри тощо.

Олександр Ковач також відзначив, що вже підписано розпорядження міського голови Богдана Андріїва про підготовку до фестивалю і навіть вперше, що дуже важливо, визначено місця для паркування великих автобусів, які привозять туристів. Таких локацій три – на вулиці Івана Ольбрахта, біля автостанції №2 та біля аеропорту. Це – ще одне свідчення ґрунтовної підготовки і уваги міської влади до «Закарпатського божоле».

Ужгородська міська рада

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 вересня 2021р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів