Цікаво знати: які продукти сприяють схудненню?

Цікаво знати: які продукти сприяють схудненню?

 

Енергетичну цінність, або калорійність, мають усі продукти. Найменш калорійними є овочі, фрукти і ягоди, які містять мінімум цукру, але багато клітковини і води. Введення у раціон таких продуктів дозволяє збільшувати об'єм порції без шкоди для фігури, інформує Ukr.Media.

На переробку деяких овочів і фруктів, що містять грубі харчові волокна, наш організм витрачає енергії більше, ніж може дати сам продукт. Це називається негативною калорійністю. Хоча деякі дієтологи заперечують існування такого поняття, стверджуючи, що це міф, і якась частина калорій все одно засвоюється організмом. Але такі продукти існують. Розглянемо найменш калорійні овочі і фрукти, які містять велику кількість вітамінів і важливих мінеральних речовин.

Селера

Усі види селери: кореневу, черешкову і листову — бажано додати до раціону, якщо ви дбаєте про правильне харчування. Листя і черешки селери мають вкрай низьку калорійність: 13 ккал на 100 г, коріння — 32 ккал. Усі частини рослини містять багато клітковини, ефірних олій, а також калій, кальцій, магній, марганець, натрій, цинк, залізо, вітаміни групи B, провітамін А, вітаміни С, К, Е.

Селера підвищує життєвий тонус організму, нормалізує тиск, прискорює виведення токсичних речовин, знижує рівень холестерину у крові. У листі селери виявлені важливі антиоксиданти — апігенін і лютеолін, які мають потужні протизапальні властивості, покращують роботу головного мозку і зупиняють зростання деяких видів ракових клітин.

Селеру найкорисніше їсти у сирому вигляді, додавати у салати, використовувати як гарнір. Бульбу можна запікати, класти у суп або овочеве рагу, а з висушеної зелені можна отримати запашну приправу.

Огірок

Огірок містить 15 ккал на 100 г і практично на 95 % складається з води, яка допомагає промивати нирки, виводити токсини і солі важких металів. До того ж цей овоч багатий на клітковину, вітаміни: А, В1, В2, С, Е, К, містить кальцій, калій, залізо, йод, фосфор, магній, марганець і цинк. Регулярне вживання у їжу свіжих огірків покращує перистальтику кишківника, чинить позитивний вплив на стан щитоподібної залози, запобігає виникненню холестеринових бляшок на стінках судин, є профілактикою серцево-судинних захворювань.

Не усім відомо, що у складі огірка є важливий для нашого організму флавоноїд фізетин, який захищає клітини головного мозку від старішання, допомагає поліпшити пам'ять, запобігти розвитку хвороби Альцгеймера і збільшити тривалість життя.

Парникові огірки містять менше мінеральних речовин і вітамінів, ніж огірки, які вирощують у відкритому ґрунті. І ще: чим менший розмір плоду, тим більше у ньому корисних сполук.

Шпинат

Шпинат є низькокалорійним (22 ккал на 100 г) і дуже корисним продуктом. Він містить велику кількість харчових волокон, вітаміни: А, С, Е, К, B1, В2, В6, B9, РР, а також мінеральні речовини: кальцій, магній, залізо, цинк, фосфор, калій, жирні кислоти. Шпинат необхідно додати у раціон для профілактики захворювань органів зору, оскільки він багатий на лютеїн і зеаксантин. Ці важливі каротиноїди допомагають попередити вікові дегенеративні зміни очей і обов'язково мають потрапляти до нашого організму з їжею.

Томат

Калорійність томата становить 20 ккал на 100 г. Цей популярний і улюблений усіма овоч у великій кількості містить клітковину, пектин, бета-каротин, вітаміни В1, В2, В5, В6, В9, С, К, Н і РР, а також важливі мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, залізо, йод, фосфор і фолієву кислоту. Каротиноїд лікопін, на який багаті томати, — унікальні природні ліки, що мають потужні антиоксидантні властивості. Причому під час термічної обробки помідорів вміст лікопіну збільшується.

У желеподібній рідині, що оточує насіння томата, виявлено речовину РЗ, що за хімічним складом нагадує аспірин. Ця сполука розріджує кров і на 70 % зменшує ймовірність утворення тромбів у кровоносних судинах. Регулярне вживання томатів дозволяє знизити рівень холестерину у крові, поліпшити роботу нирок, стан шкіри і волосся, зміцнити імунітет.

Капуста

Капуста багата на вітаміни і харчові волокна, відрізняється низькою калорійністю (до 30 ккал на 100 г) і володіє унікальними корисними властивостями. У броколі, цвітній, листовій і брюссельській капусті міститься багато білків, які є джерелом незамінних амінокислот (лізин, треонін, метионін), необхідних для кровотворення, росту і відновлення тканин, стимуляції функцій нирок і щитоподібної залози.

Усі види капусти (а особливо броколі) містять сульфорафан — органічну сполуку, що володіє протираковим і антибактеріальним ефектами. Білокачанна капуста відома рідкісним вітаміном U (метилметионіном), який допомагає впоратися з гастритом і виразкою шлунку, покращує роботу печінки. Зелена листова капуста багата на фолієву кислоту, калій, кальцій і залізо, фосфор, селен, цинк, лютеїн і зеаксантин. У свіжій і квашеній капусті міститься тартронова кислота, яка не дає вуглеводам перетворюватися на власний жир організму, тобто запобігає накопиченню надлишкової маси тіла. До речі, тартронова кислота виявлена ще в огірках і яблуках.

Грейпфрут

Грейпфрут — один з найкорисніших цитрусових — містить близько 30 ккал на 100 г. Він багатий на вітамін С, фолієву кислоту, бета-каротин, пектин, клітковину, ефірні олії, фітонциди, органічні кислоти, мікроелементи: калій, кальцій, магній, залізо, фосфор і натрій. Вживання у їжу грейпфрута підвищує увагу, стимулює обмін речовин, покращує настрій, допомагає впоратися з розумовою і фізичною перевтомою, безсонням, знизити рівень холестерину у крові.

Крім грейпфрута, у раціон слід додати і інші цитрусові, оскільки вони підтримують імунітет і уповільнюють старішання організму. Людям з підвищеною кислотністю шлунку слід більш обережно вживати цитрусові. Але якщо кислотність знижена, ці фрукти допоможуть краще перетравлювати їжу і засвоювати вітаміни.

Крім перерахованих овочів і фруктів, низькокалорійними є яблука, ягоди, редис, дайкон, морква, спаржа, цибуля, уся листова зелень, імбир, часник, гострий перець і інші прянощі, що мають "зігріваючу" дію.

Будь-яка гостра їжа сприяє виділенню тепла і витраті енергії, а це означає, що й спалюванню жирів. Крім того, прянощі покращують кровообіг, стимулюють травлення і обмін речовин.

 

27 листопада 2020р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів