Рекомендації для закарпатців щодо попередження розповсюдження АЧС серед диких кабанів
1. При оформленні договору (путівки) на надання послуг з організації полювання уточнювати у осіб, які планують здійснення в конкретному мисливському господарстві полювання, їх знаходження раніше в суб’єктах Закарпатської області, в яких були зафіксовані спалахи африканської чуми свиней (далі -АЧС).
2. У разі підтвердження інформації, зазначеної в п. 1, від осіб, які планують здійснити полювання на території мисливських господарств в мисливських угіддях Закарпаття, благополучних за вказаним захворюванням, напередодні (перед початком) полювання рекомендується забезпечити механічну очистку і дезінфекцію взуття, ножів, заміну елементів мисливської екіпіровки (верхній одяг, рукавички тощо), в яких раніше можливо здійснювалася полювання на території неблагополучних щодо АЧС мисливських господарств і з використанням яких здійснювалася оброблення туш доб итих кабанів.
3. У разі використання особами, які передбачають здійснювати полювання на території благополучних щодо АЧС мисливських господарств, для перевезення туш добутих кабанів або частин туш автотранспорту, що використовувався раніше в неблагополучних щодо АЧС мисливських господарствах, мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, рекомендується забезпечити дезінфекцію транспорту і його багажного відділення або забезпечити недопущення знаходження і використання такого автотранспорту на території мисливського господарства.
4. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, у взаємодії з органом управління ветеринарією суб’єкта Міжгірського району або Закарпатської області забезпечити проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутих кабанів.
5. Не здійснювати закриття ліцензії в разі добування тварин без проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутих кабанів.
6. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, за погодженням з органом управління ветеринарією суб’єкта Закарпатської області визначити місця і знищити нутрощі здобутих кабанів, шкури і інші побічні продукти полювання, які не використовуються в їжу людям, будь-яким способом, що не допускає їх розтягування дикими і домашніми тваринами (спалювання, закопування на глибину не менше 1,5 м), з обов’язковою дезінфекцією місць знищення або захоронення з використанням засобів, що забезпечують знищення вірус а АЧС.
7. Оброблення туш видобутих тварин здійснювати централізовано в облаштованих на території мисливських господарств місцях, де підлоги і стіни приміщень, призначених для оброблення туш добутих тварин, дозволяють проводити неодноразову мийку та дезінфекцію. В якості технічних засобів для дезінфекції місць оброблення туш добутих кабанів можливе використання ранцевих розпилювачів обсягом не менше 5 л в теплу пору року, в зимовий час допускається використання порошкоподібних дезінфікуючих засобів відповідно до інструкцій щодо їх застосування. У разі відсутності умов для централізованої оброблення туш виконати умови, зазначені в пунктах 5 і 6 цих Рекомендацій. Здійснювати дезінфекцію транспортних засобів і пристосувань, що використовуються для перевезення туш добутих тварин.
8. Здійснювати дезінфекцію транспортних засобів і пристосувань, що використовуються для перевезення туш добутих тварин.
9. При транспортуванні туш добутих кабанів до місць централізованої обробки використовувати пристосування (пластикові або металеві ємності відповідного розміру) з метою недопущення попадання крові або природних виділень тварин на землю або різні поверхні транспортних засобів.
10. По завершенні полювання і оброблення туш кабанів здійснити дезінфекцію рук, взуття, а також ножів, сокир, гаків, мотузок та інших пристосувань.
11. Транспортування продукції полювання з мисливських господарств здійснювати тільки в непроникною тарі (поліетиленові і інші мішки з матеріалів відповідної щільності) з метою недопущення контамінації транспортних засобів і одягу кров’ю, м’ясним соком і т.д. По можливості для транспортування продуктів полювання використовувати тільки багажні відділення транспортних засобів, днище яких обладнано гумовими або пластиковими коритоподобнимі килимками.
12. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, не використовувати повторно для перевезення продукції полювання поліетиленові й інші пакети (мішки), утилізувати їх способами, що не допускають попадання вірусу АЧС в навколишнє середовище.
13. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, які проживають в сільській місцевості, не допускати використання води, в якій проводилася мийка м’яса або субпродуктів від здобутих кабанів перед кулінарною обробкою, в корм свиням і іншим домашнім тваринам. Перед утилізацією таку воду необхідно піддавати кип’ятіння протягом не менше 5 хвилин або знезараженню хімічними засобами.
14. У разі виявлення в процесі обходів, охорони угідь або полювання трупів диких кабанів або тварин, поведінка яких не відповідає їх природним поведінковим рефлексам, а також в разі відстрілу тварин з такими ознаками необхідно негайно проінформувати будь-який орган державної ветеринарної служби району, представників лісового господарства, правоохоронних органів, а також інші органи виконавчої влади.
15. Мисливцям і / або особам, зайнятим у сфері мисливського господарства, що здійснюють полювання на інші види мисливських тварин в мисливських господарствах, неблагополучних щодо АЧС, які проживають в сільській місцевості і містить на подвір’ях домашніх свиней, необхідно проводити очистку взуття (мийка) та подальшу дезінфекцію , як це зазначено в пунктах 6 і 13 цих Рекомендацій.
Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун наголошує: пам’ятайте! Вірус АЧС в польових умовах стійкий до гниття, які тривалий час зберігається в різних виділеннях хворих тварин. У свинячому гної вірус АЧС зберігає свою активність від 60 до 100 днів. У фекаліях при кімнатній температурі (18-24 ° С) вірус активний більше 10 днів, в грунті -до 4 місяців. Поза організмом в фізіологічних середовищах або сироватці крові вірус АЧС зберігається: 6 років при температурі 5 ° С в темряві (низькі температури сприяють тривалого виживання вірусу в різних субстратах); 18 місяців в крові або сироватці крові при кімнатній температурі; до 1 місяця при температурі 37 ° С; 3,5 години при температурі 56 ° С, до 10 хвилин при 60 ° С; вірус АЧС не инактивіюється при дозріванні м’яса, трупне задубіння і аутолизе (розкладанні) трупа тварини; 4 місяці в охолодженому м’ясі; 15 років в заморожених тушах.
До теми
- Де найчастіше треба пилососити: п'ять місць, про які забуваємо
- Поради закарпатських патрульних водіям під час проїзду перехресть
- Патрульні Закарпаття звертають увагу водіїв на безпеку на дорозі в морозну погоду
- Що обов’язково потрібно зробити з автомобілем перед зимовим сезоном
- Час «перевзути» авто, радить поліція
- Чому при засолюванні сала та квашеної капусти не можна використовувати йодовану сіль
- Патрульна поліція Закарпаття: не залишайте дітей і тварин під час спеки в автомобілі!
- Патрульна поліція Закарпаття нагадує, що під час спеки не можна залишати в автомобілі дітей і тварин
- Патрульна поліція Закарпаття наголошує водіям на дотриманні правил дорожнього руху!
- Прості звички, які можуть врятувати життя - поради від закарпатських патрульних
- Як часто можна робити масаж: це потрібно знати всім
- Закарпатські патрульні нагадали про дії велосипедиста під час проїзду пішохідних переходів
- Коли та як садити зелень у відкритому ґрунті
- Донатити на захист України: рекомендації від кіберполіції, як не стати жертвою шахраїв
- Як прати фіранки, щоб їх не довелося прасувати: 6 простих правил
- Закарпатські патрульні нагадують про кілька простих звичок, які можуть врятувати життя
- Як варити смачний рис: способи і пропорції для різних видів крупи
- Що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді?
- Патрульна поліція нагадує: за певних умов у випадку ДТП можна заповнити європротокол
- Чому хліб потрібно починати різати посередині: неочікуване пояснення — але це дійсно практично
До цієї новини немає коментарів