Що? Де? По чім?
М’ясо коливається, яйця на місці, а капусті байдуже
Останнім часом в Ужгороді спостерігається певна особливість: барометром показника цін на харчі стає «зелений» ринок, який розташований у старому центрі міста. Знавці кажуть, що за ним звіряють «підйоми» і «спади» навіть у декількох супермаркетах. Може й через те, що тут усе свіженьке, смачне і, твердять продавці, домашнє. Тож, яка ситуація з цінами?
Звертаємося до фахівця. Анна Лутак працює статистом-обліковцем Ужгородського міськспоживтовариства. За її словами, найбільше зросли ціни на крупи й олію. Два тижні тому (до різких коливань курсу гривні) гречка коштувала 11-12 грн., а тепер – 20. Олія різних сортів і виробників з 17-18 підскочила до 20-22 грн. А ось за молоко правлять десятку, а було по вісім. Практично не подорожчало м’ясо.(Можливо, причиною став пилипівський піст)? Зранку ціну виставляють одну, але якщо не беруть, то повільно знижують. Усереднена яловичина – від молодої до старої - коштує 64-65 грн. Свинина – 56-57 грн. і така ціна тримається пару місяців. Різкого скачка на цей вид харчів не було.
Овочі також «застигли» на одному місці. Моркву, буряк, добірну цибулю купите за 4-5 грн., картоплю – на гривню дешевше, капусту – за три гривні. Тож, жартують продавці, так її, білокачанну, «наказав» Азаров.
Яйця коштують 16 гривень за десяток і змінювалися за останні два тижні.
А ось хліб піднявся до 6-6,5 грн., а коштував до п’яти. Тобто, білий подорожчав до півтори гривні, а сірий трохи менше.
Ще один штрих. Здешевлення гривні практично вдвічі з хвостиком стосовно євро дуже на руку іноземцям – насамперед нашим сусідам словакам. Приїжджають як автівками, так і цілими автобусами й скуповують як харчі, так і промтовари. Бізнес, як мовиться, просто-таки виграшний: усього достатньо й дуже вигідно.
Василь Нитка для Uzhgorod.net.ua
До цієї новини немає коментарів