Що? Де? По чім?

М’ясо коливається, яйця на місці, а капусті байдуже

 

Останнім часом в Ужгороді спостерігається певна особливість: барометром показника цін на харчі стає «зелений» ринок, який розташований у старому центрі міста. Знавці кажуть, що за ним звіряють «підйоми» і «спади» навіть у декількох супермаркетах. Може й через те, що тут усе свіженьке, смачне і, твердять продавці, домашнє. Тож, яка ситуація з цінами?

Звертаємося до фахівця. Анна Лутак працює статистом-обліковцем Ужгородського міськспоживтовариства. За її словами, найбільше зросли ціни на крупи й олію. Два тижні тому (до різких коливань курсу гривні) гречка коштувала 11-12 грн., а тепер – 20. Олія різних сортів і виробників з 17-18 підскочила до 20-22 грн. А ось за молоко правлять десятку, а було по вісім. Практично не подорожчало м’ясо.(Можливо, причиною став пилипівський піст)? Зранку ціну виставляють одну, але якщо не беруть, то повільно знижують. Усереднена яловичина – від молодої до старої - коштує 64-65 грн. Свинина – 56-57 грн. і така ціна тримається пару місяців. Різкого скачка на цей вид харчів не було.

Овочі також «застигли» на одному місці. Моркву, буряк, добірну цибулю купите  за 4-5 грн., картоплю – на гривню дешевше, капусту – за три гривні. Тож, жартують продавці, так її, білокачанну, «наказав» Азаров.

Яйця коштують 16 гривень за десяток і змінювалися за останні два тижні.

А ось хліб піднявся до 6-6,5 грн., а коштував до п’яти. Тобто, білий подорожчав до півтори гривні, а сірий трохи менше.

Ще один штрих. Здешевлення гривні практично вдвічі з хвостиком стосовно євро дуже на руку іноземцям – насамперед нашим сусідам словакам. Приїжджають як автівками, так і цілими автобусами й скуповують як харчі, так і промтовари. Бізнес, як мовиться, просто-таки виграшний: усього достатньо й дуже вигідно.

Василь Нитка для Uzhgorod.net.ua

 

30 грудня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів