Закарпатцям нагадують про небезпечність африканської чуми свиней

Закарпатцям нагадують про небезпечність африканської чуми свиней
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

 

Африканська чума свиней (АЧС) – це дуже небезпечне та невиліковне інфекційне захворювання, яке вражає свиней та характеризується високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.

Варто зазначити, що АЧС вражає тільки домашніх і диких свиней. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником захворювання, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.

Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:

– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

– підвищення температури тіла до 40,5-42°С;

– зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

– синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка та кінцівок.

Як відбувається зараження АЧС:

– шляхом безпосереднього контакту;

– через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;

– при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Для захисту поголів’я від АЧС необхідно:

– забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;

– дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

– забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;

– не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів (ветеринарної довідки або свідоцтва форма №1), які підтверджують стан здоров’я тварин. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;

– не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.) ;

– не купляти свинину на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;

– забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;

– повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;

– не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області наголошує, що будь-які ознаки захворювання чи загибель свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС. У разі підозри захворювання сільськогосподарських тварин чи зміни їх поведінки терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини.

 

 

09 січня 2025р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів