Брендування сиру та нестача робітників: на Закарпатті пройшов четвертий з’їзд сироварів

— Було 22 сироварів з різних локацій Закарпаття, — кількох активних учасників не було, але прийшли кілька нових учасників. Ми запрошуємо всіх сироварів, кого тільки можемо знайти і не ставимо умов з кількості сиру, який виготовляє людина. Ми зібрали людей, які готують сир з овечого, коров’ячого, козячого та буйволиного молока.
Сировари зібралися поспілкувалися, підтримати один одного, а ще — говорили про брендування продукції. На сирі має бути етикетка, вказано, що він із Закарпаття і має мати локальну назву. Інна Пригара розповіла, що тепер, коли Україна готується до вступу в ЄС і згідно з вимогами на вступ ми маємо відмовитися від усіх європейських назв, які є ззахищеними:
— Тобто, якщо людина виготовляє сир качотту, то вона не може так її назвати, бо це оригінальна, захищена європейська назва. І насправді це не качотта, бо в ній інший склад молока і по смакових якостях він відрізнятиметься від оригінальної качотти. І людина має сформувати свою оригінальну назву сиру. Спочатку це видається складним, бо покупцям треба пояснювати, що це сир, подібний до качотти, але насправді це краще, бо вказує на унікальність продукту.
Також говорили про важливість співпраці із крафтовими магазинами. Були представники 3 крафтових магазинів “Шпайз” (Мукачево), “Craft’s” (Ужгород) і “Селиський ракаш” (Нижнє Селище). Представники магазинів розповідали про фідбеки відспоживачів і їхні вподобання.
Інна Пригара розповіла, що сьогодні найбільша проблема сироварів Закарпаття — чимдалі, тим складніше і з худобою, і з працівниками. З початком війни багато людей виїхали чи пішли на фронт і за худобою нема кому доглядати. Тому господарі поступово продають її, бо дуже не вистачає робочої сили.
Varosh,
Фото надане Максом Адаменко
До теми
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
- Розклад Великодніх богослужінь та освячення пасок у храмах Ужгорода
- Плануйте поїздки: на Великодні свята на кордонах Закарпаття очікується збільшення черг
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Майбутні підприємці Закарпаття ярмаркували у Львові
- Група Tolk стала найчисельнішою командою благодійного півмарафону в Ужгороді
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- Закарпаття знову прийняло евакуаційний потяг - цього разу із Донеччини
- «Бограч-index» – квітень 2025: за місяць продукти подешевшали на 1,8 %
- В Ужгороді влаштували перформанс із тисячею паперових журавлів
- В інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» продовжують серії різноманітних майстер-класів
- В Ужгороді провели акцію з підтримки жінок у кризовій вагітності
- На Закарпатті розпочинають міжнародний проєкт зі збереження культурної спадщини краю за допомогою 3D-сканування
- Закарпаття приймає родини, що шукають безпечний прихисток - приїхали 24 людини із Дніпропетровщини
- Понад 4,5 тисячі закарпатців захворіли минулого тижня на ГРВІ
До цієї новини немає коментарів