"Ми приходимо в 3-4 години ночі, готуємо". Як працює їдальня Ужгородської школи в умовах війни

Свіжі овочі та фрукти, бобові та м’ясо — такі продукти в меню Ужгородської загальноосвітньої школи №20 — ліцеї "Лідер". Що готують учням на обід, скільки він коштує та як працюють кухарі в умовах війни.
Нове меню — від Євгена Клопотенка — ввели ще до повномасштабної війни, розповіла шкільна лікарка Світлана Матяшовська.
"Спочатку діти, звичайно, не дуже сприймали броколі, цвітну капусту, але тепер уже звикли. І вдома не дуже вживають цвітну капусту чи броколі, чи якісь овочі. Діти звикли до більше солодкого, до більше каш, мучного. А так тепер вже сир більше, молочні продукти. Зменшили кількість цукру, кількість солі. Забрали різні ковбасні вироби, сосиски, сардельки. Додали більше овочів, більше фруктів. В основному сезонне. Крім того зменшили кількість макаронних виробів. Додали бобові: горох, зелених горошок, квасолю. Цукор замінили на мед, на горішки", — каже шкільна лікарка Світлана Матяшовська.
Нове меню ввели частково, розповідає кухарка Лідія Мешко. "Вводили пасту під соусом болоньєзе, панкейки готуємо. Готуємо нагетси, теж дітки їх дуже полюбляють. Подорожчали ціни трошки і підняли, звичайно, грошову норму. Тому маємо можливість тепер надати дітям фрукти кожен день, нектар даємо. Овочі теж, свіжу моркву, перчик", — каже жінка.
За словами Лідії Мешко, з початком повномасштабного вторгнення працювати стало важче, зокрема через відключення світла та повітряні тривоги. "Ми приходимо у 3-4 години ночі, готуємо, все заготовляємо. Зберігаємо у теплі, все накриваємо, притуляємо і чекаємо, коли вже включать світло і так підігріваємо. Слава Богу, ми ніколи не зірвали нічого. Всі дітки задоволені, батьки задоволені. Зі своєю продукцією, з буфетною продукцією, в основному, ідемо у сховище. Дітки мають з собою гроші і купують буфетну продукцію", — розповідає кухарка.
Двоє дітей Наталі Павліш навчаються в старшій школі. Жінка розповіла, що дівчата їдять безкоштовно, бо їх тато учасник бойових дій. "Дуже задоволені дівчата. Вони ходять на сніданки. Це завжди свіженькі капкейки, можуть бути сирнички. Обов’язково є фрукти, фруктові десерти, йогурти. Ціни демократичні. Я чую лише позитивні відгуки про їдальню", — говорить жінка.
"Загалом 485 учнів харчуються за бюджетні кошти. 102 учнів — учні АТО. Внутрішньо переміщені особи — 70 учнів. Але цього року збільшилася кількість, тому що 57 учнів — це учні з різних регіонів, які приїхали цього року. Також харчуються безкоштовно діти — це нова категорія, це діти, батьки яких беруть участь безпосередньо у бойових діях. Їх у нашому закладі 30. Звичайно, соціально незахищена категорія, група ризику, їх 148 учнів", — розповіла заступниця директора з виховної роботи Ольга Горняк.
За словами Ольги Горняк, обід для учнів початкової школи коштує 29 гривень 30 копійок, сніданок — 18 гривень 30 копійок. Порція обіду для учнів старшої школи — від 35 гривень.
До теми
- Сьогодні на Закарпатті стартує Український тиждень імунізації
- Михайло Маркович: «За старими фотографіями — велика історія і зниклий світ, який треба відкривати»
- «Ми зупинили ворожих штурмовиків із автоматів, а далі їх розібрали на друзки наші безпілотники й арта…» Історія бійця 128-ї бригади Миколи
- «У своєму підрозділі ми живемо сім’єю – тут братерство, а не статутщина…» Історія бійця 128-ї бригади Богдана
- Урок мужності від закарпатських гвардійців: дрони, медицина і натхнення
- Від фізика до снайпера. Як шкільний вчитель став невидимим воїном Нацгвардії
- «Велика Паладь-Нодьгодош»: перше відкриття прикордонного КПП за 20 років. Як працюватиме і розвиватиметься новий пункт пропуску на Закарпатті?
- «Мені є за кого воювати – шестеро дітей. Наймолодша донька народилася минулого місяця…» Історія бійця 128-ї бригади Володимира
- «Я українець і готовий життя покласти за своїх дітей…» Історія бійця 128-ї бригади Василя
- Плямисті олені, 57 гектарів і пантокрин: ферма, якої нема більше ніде в Україні
- Петанк як реабілітація: в Ужгороді пройшов тренінг для фізіотерапевтів
- Ліф на варті кордону: чотирилапий герой Чопського загону
- Може летіти на відстань до 7 км: волонтери "Руху підтримки закарпатських військових" виготовили дрон "Горгона"
- «В пікіруючому польоті скидаю вибухівку прямо у ворожий бліндаж…» Історія бійця 128-ї бригади Романа
- «Ми не готуємо солдатів, ми готуємо патріотів» – Олександр Сіденко про нову модель предмета «Захист України»
- «За три виїзди в мене було п’ять підривів на протипіхотних мінах…» Історія бійця 128-ї бригади Олега
- "Моє завдання як оператора БПЛА — збереження особового складу та захист держави" — нацгвардієць Мар’ян Витязь
- «Діти – моя найбільша мотивація, я тут, щоб росіяни не дійшли до мого дому…» Історія бійця 128-ї бригади Василя
- Кавування по-закарпатськи у ветеранській кав’ярні Gato: історія Михайла Кузьми “D2”
- Від сцени до лінії фронту: історія актора Мукачівського драматичного театру Євгена Човбана
До цієї новини немає коментарів