Нематеріальну культурну спадщину Закарпаття презентували в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)
Захід провели в Скансені. Там представники громад показували ремесло, а також страви й напої, які в них передаються з покоління в покоління. На заході волонтери збирали гроші для потреб військових ЗСУ.
З села Іза Хустського району приїхала Маріонела Галас з колегами. Вони займаються лозоплетінням.
"Цього року ремесло внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ним займалися практично завжди, але масово про нього почали говорити в кінці 19 століття. У нас у селі не просто займаються лозоплетінням, а вивчають його історію, культуру, розвивають це ремесло. У нас створили хаб лозоплетіння. У школі є гуртки, вивчають це на уроках народознавства, також на уроці трудового навчання є деякі види цієї діяльності", — розповідає Маріонела Галас.
Жителі Хустського району також представляли “Селиську співанку” — це пісні, які виконують музиканти на різних заходах.
Чернянська начанку — страву з кукурудзяного борошна представляли жителі села Черна Берегівського району.
Василь Івашко, учасник заходу каже: "Представляємо нематеріальну культурну спадщину нашого села, яка занесена до регіонального реєстру нематеріальної культури. Це є Чернянська начанка, а також художнє перебірне ткацтво та виробництво гуні. Найцікавіше — це наша начанка, тому що це їжа середніх часів, туди входить більш як 25 інгредієнтів. Вона готується на основі кукурудзяної каші з додаванням гусячої печінки, а також туди входить молоко — кисле й солодке та інші інгредієнти. Цю страву готують у нас на хрестини, на весілля, на похорон, без неї не живуть. Якщо начанку не дали на гостині, тоді кажуть, що не було гостини."
Іван Рацин живе в селі Новоселиця Берегівського району. Чоловік привіз слив'янку.
"Виготовляємо її тільки зі слив, абрикосів та інколи з винограду. Зараз ми представляємо справжню слив'янку. Її виготовляємо так: два рази переварюємо, вона має бути не менше 70 градусів, коли два рази переварили, то робимо настойки з різних трав, з коріння. У кожного ґазди є свій апарат, кожний має апарат, який передається від діда батьку, від батька сину. Апарат називається “пушка”, яка раз або два на рік має вистрілити, якщо поспіли сливи", — каже Іван Рацин.
Варіння леквару (повидла) — це місцева традиція села Геча. Йосип Торпоі, учасник заходу розповів: "Ми вважаємо, що цей сорт сливи “Нем тудом”, це така історія, коли питали в дівчини: “що це за сорт?”. Вона казала: “Нем тудом — не розумію”. Це дуже хороший сорт і ми виготовляємо леквар. Він вариться без додавання цукру. Леквар ми варимо цілий день. Це подія, бо збирається ціла сім'я, так само як під час різання свині."
Відвідувачів заходу пригощали стравами та напоями, які готували представники громад.
"Спробувала, але не знаю, як правильно називається, то якась картопля, бринза дуже смачна, якісь крученики, але може я неправильно називаю. Головне, що я побачила людей, котрі люблять свою батьківщину, свою мову, вони такі запальні, а це найголовніше", — розповіла відвідувачка Олена Будко.
Презентацію нематеріальної культурної спадщини провели, аби показати народні звичаї та традиції, які передавалися з покоління в покоління. Директор Закарпатського музею архітектури та побуту Василь Коцан розповів: "Наш музей спільно з Обласним організаційно-методичним центром культури презентує для всіх охочих елементи нематеріальної культурної спадщини нашого краю, які внесені до нашого регіонального обласного списку. А три з тих елементів, які сьогодні представили, вже внесені до національного списку пам'яток нематеріальної культурної спадщини. Маємо можливість бачити ціле Закарпаття, скуштувати традиційні страви, наприклад, Чернянську начанку, Колочавську ріплянку, гуцульський банош і бриндзю, а також послухати традиційну народну пісню, побачити народні танці."
Також на території Скансену для відвідувачів провели майстер-класи та ярмарок. Тривав захід до 19 години.
До теми
- В Ужгороді відбулася прем’єра фільму про життя гуцулів «Оберіг»
- Світлини ужгородського фотографа увійшли до 30 найкращих на виставці у Парижі
- Пам’ятник Йосипу Бокшаю і Адальберту Ерделі в Ужгороді: історія міста
- В Ужгороді відбудеться виставка картин дружин полеглих воїнів - долучилися близько 300 жінок
- Завтра в Ужгороді - зустріч із письменницею, журналісткою та громадською діячкою Зоєю Казанжи
- Виставка, присвячена визначній пам’ятці українського письменства «Королівському Євангеліє» відбулася в Ужгороді
- Унікальні фрески Горянської ротонди відтепер доступні у цифровому форматі
- В Ужгороді у скансені відкрили виставку майстрів народної творчості «Джерело традицій»
- "Військові люди_Цивільні люди": ужгородців запрошують завтра на перформанс
- Два тижні триватиме у Ужгороді виставка знаного художника, скульптора, лауреата обласної премії імені А. Ерделі та Й. Бокшая Василя Тимка
- В Ужгородській міськраді триває прийом документів на премію за досягнення у галузі культури і мистецтва
- «Джерело традицій» – майстри народної творчості з різних куточків Закарпаття презентують завтра свої надбання в ужгородському скансені
- На Закарпатті визначили переможців відбіркового конкурсу «ЧЕРВОНА РУТА»
- Народна творчість – у обіймах золотої осені: відбудеться виставка «Джерело традицій»
- На головній сцені Закарпаття пройде справжній sympho rock concert «We are the world»
- Найбільша літературна подія на Закарпатті: виставка-ярмарок «Книгафест-2024» – відбулася сьогодні в Ужгороді
- Благодійний вечір кіноісторій «Blackroom Film Festival» відбувся обласному драмтеатрі
- «Книга-фест-2024» стартує сьогодні в Ужгороді
- «Ненароджені для війни»: мілітарі stand-up в Ужгороді та Мукачеві презентує 3-тя окрема штурмова бригада.
- В ужгородському скансені з аншлагами показали "Украдене щастя" Івана Франка
До цієї новини немає коментарів