Капуста, гриби, ковбаски: як закарпатець Мирослав Слов’ян готує суп до Різдва за рецептом бабусі

Квашена капуста, білі гриби, ячмінна крупа, томатна паста, часник і цибуля — такі продукти знадобляться для приготування супу, — розповів житель Сторожниці Мирослав Слов’ян. Потрібні також спеції.
"Сіль, чорний перець, червоний перець, лавровий лист, олія для смаження. Спочатку беремо ячмінну крупу, її у нас в Сторожниці називають "гершлі". В мисці її миємо. Перекладаємо в каструлю і заливаємо двома літрами води. Кладемо варити на плиту. Ця крупа вариться доволі довго, можливо, й понад годину", — розповів Мирослав Слов’ян.
Потім чоловік додає гриби та кислу капусту. Також готує ковбаски до Різдва.
"Замочили гриби. Вони доволі великі, тому я їх нарізатиму на менші шматочки. Вже можна трохи посолити і додати капусту. Все перемішуємо та готуємо ще пів години. Додаємо лавровий лист", — сказав Мирослав Слов’ян.
Чоловік розповів, як готує засмажку:
"Беремо пательню, наливаємо олію для смаження і додаємо цибулю. поки вона смажиться, можна почистити часник. Хтось додає часник одразу з грибами та капустою, я ж додаю його наприкінці, щоб не втратився аромат та смак часнику. Тому найкраще його додавати наприкінці. Також нарізаємо його дрібнішими шматочками. До обсмаженої цибульки додаємо паприку. Ось як гарно. Додаємо томатну пасту".
Засмажку чоловік додає наприкінці. "Додаємо часник. Ой, як все гарно пахне. Наприкінці додаємо чорний перець. Я маю отаку суміш різних перців. Ще залишаємо на 5 хвилин варитися і матимемо чудову капусницю". Мирослав Слов’ян каже: на Різдво можна додати зварену ковбаску. За його словами, у селі Сторожниця цей суп ще називають "грибна поливка".
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
- Розклад Великодніх богослужінь та освячення пасок у храмах Ужгорода
- Плануйте поїздки: на Великодні свята на кордонах Закарпаття очікується збільшення черг
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Майбутні підприємці Закарпаття ярмаркували у Львові
- Група Tolk стала найчисельнішою командою благодійного півмарафону в Ужгороді
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- Закарпаття знову прийняло евакуаційний потяг - цього разу із Донеччини
- «Бограч-index» – квітень 2025: за місяць продукти подешевшали на 1,8 %
- В Ужгороді влаштували перформанс із тисячею паперових журавлів
- В інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» продовжують серії різноманітних майстер-класів
- В Ужгороді провели акцію з підтримки жінок у кризовій вагітності
- На Закарпатті розпочинають міжнародний проєкт зі збереження культурної спадщини краю за допомогою 3D-сканування
- Закарпаття приймає родини, що шукають безпечний прихисток - приїхали 24 людини із Дніпропетровщини
- Понад 4,5 тисячі закарпатців захворіли минулого тижня на ГРВІ
До цієї новини немає коментарів