Беріть на замітку: топ порад при виборі хорошої кави

Беріть на замітку: топ порад при виборі хорошої кави
Закарпатці - ще ті кавомани! Та обрати якісний улюблений напій непросто. Як полегшити цей вибір - читайте в матеріалі.

 

Арабіка або робуста

Кожен з цих сортів цінний. Різниця тільки в тому, що сорт Арабіка росте на висоті 600-2200 метрів над рівнем моря, і нормальна температура його зростання варіюється від 15-24 С. Робуста ж, менш вибаглива, цей сорт зростає нижче — до 800 метрів над рівнем моря, клімат їй потрібен більш вологий і теплий. Саме ця різниця і впливає на ціноутворення — арабіка коштує дорожче робусти.

Завдяки обжарці, арабіка має легку кислинку, що робить цей сорт унікальним. Робуста ж, навпаки, має у два рази більше кофеїну і менше цукру, що теж цінується серед поціновувачів цього напою.

Цікавий факт: каву без кофеїну винайшли випадково. Корабель, на якому пливла велика партія кави потрапила в шторм і всі трюми затопило. Однак, по приїзду, щоб не втрачати весь вантаж, каву спробували приготувати, і виявилося, що вона не має кофеїну.

На вагу або в упаковці

Тут відповідь однозначна. Звичайно ж, каву потрібно купувати у вакуумній упаковці і обов'язково дивитися на дату виробництва. Адже від цього залежить не тільки аромат, але і смак. Кава, яка довго пролежить на повітрі втрачає свої якості. Тому будьте уважні. Упаковка повинна бути герметичною і з декількох шарів фольги, саме це дозволяє зберігати каву до пів року.

Цікавий факт: у процесі обжарювання зерна кави втрачають вологу, збільшуються в розмірах.

Мелена або в зернах

Як відомо, мелену каву простіше підробити, але все залежить від торгової марки, якій ви довіряєте. Наприклад, кава українського виробника не тільки не гірша за світові марки, але і краща за рахунок свіжого обжарювання. Саме його не можуть гарантувати закордонні виробники через тривалу доставку. І звичайно ж, якщо ви хочете бути впевненими у якості краще купувати каву в зернах і молоти самостійно. А українські виробники вам у цьому допоможуть.

На що звернути увагу

Упаковка кави, як зернової, так і меленого, повинна бути герметичною. Це обов'язковий фактор.

Типів обжарювання кави буває три. Світлий, що дозволяє будь-якому сорту кави розкрити свій смак. Середній, завдяки якому процес карамелізації вже почався, але в зернах ще немає однієї єдиної нотки. І темний, або як його називають — французький тип обсмажування, за якого зерна набувають глибокий чорний колір і багатий смак. У будь-якому разі, що б ви не вибрали — звертайте увагу на дату виготовлення, адже саме вона вказує на час, коли каву обсмажували.

Цікавий факт: у процесі обжарювання в кавових зернах сахароза перетворюється в карамелін, саме він надає каві коричневе забарвлення, а зерна змінюють структуру, завдяки чому ефірні олії виходять назовні.

Джерело: Ukr.Media

 

05 липня 2019р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів