Сьогодні в католиків особливий вечір, то як готувалися до Вігілії?

Сьогодні в католиків особливий вечір, то як готувалися до Вігілії?
Вігілія, католицький святвечір, - надвечір'я Різдва Христового, до якого слід ретельно готуватися.

 

У центрі столу кладуть оплатки. Це символ, що нагадує про примирення, єдність, можливість прощення всіх образ, які завдали один одному протягом року. Оплатки надламуються й розділяються між членами родини з побажаннями. На стіл кладуться свічки, встановлюється Віфлеємський вертеп. Його можна зробити з паперу, вирізати будиночок або ясла. Є традиція — готувати на Вігілію дванадцять страв. , які мають бути пісними.

На початку вечері можна заспівати різдвяну пісню, а після неї сліж помолитися. Також читається уривок з Євангелія від Луки, в якому розповідається про народження Ісуса. 

Страви на Вігілію: 

  • Вареники з грибами, залиті червоним борщем (без м’яса).
  • Пиріжки з капустою і грибами.
  • Смажена, заливна і запечена риба, оселедець, короп (страв з риби готують багато, тому що це символ християнства).
  • Кисіль і оладки. Їх роблять прісними — без закваски, яєць, молока. Використовуються, до речі, і замість хліба, тому що він має закваску. Кисіль варять густий — заливають в миски, він застигає так, що його можна різати ножем.
  • Будь-які салати, головне, щоб без м’ясних продуктів.
  • Мак. Його заливають окропом, потім розтирають макогоном у макітрі. Зазвичай цю (нелегку, до речі) роботу довіряють чоловікам або дітям. Розтирають, поки мак не побіліє. Потім додають цукор, заливають кип’яченою водою і в глибоких тарілках ставлять на стіл.
  • Вермішель з маком.
  • Варена картопля (каші на Вігілію зазвичай не готують).
  • Смажені або мариновані гриби.
  • Компот із сухофруктів (на Вігілію прийнято обходитися без алкоголю, адже після вечері треба йти на літургію).
  • Грибний квас. Сушені гриби (краще білі) замочити, потім відварити, чим більше грибів, тим краще. Додати цибулю, обсмажену на соняшниковій олії, приправи (можна лавровий лист) і ще раз добре уварити.
  • Найголовніша страва — кутя.

Джерело: OSTERBEITER

 

24 грудня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів