З перчинкою: як приготувати справжнє закарпатське лечо!

З перчинкою: як приготувати справжнє закарпатське лечо!
Краяни дуже полюбляють готувати та куштувати цю страву як влітку, так і взимку.

 

Популярне в кулінарії Закарпаття лечо – страва угорської кухні, основу рецепта якої складають болгарський перець, помідори і цибуля.

Лечо є популярним видом консервації овочів на зиму, традиційно в Закарпатті консервація лечо це можливість порадувати себе в зимовий період улюбленими овочами.

В осінній період, коли на ринках багато овочів, жителі нашої області дістають свої рецепти приготування лечо і починають цікавий процес приготування улюбленого блюда кухні Закарпаття на зиму.

Список продуктів для лечо:

  • Болгарський перець солодкий – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Помідор – 2 кг
  • Олія – 150 г
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Перець чорний горошком – 1 ч.л.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Оцет 9% – 3 ст.л.

Кухня Закарпаття пропонує один з рецептів приготування лечо на зиму:

Крок 1. Готуємо овочі, вибираємо стиглі і соковиті овочі, ретельно перебираємо і миємо;

Крок 2. Помідори подрібнюємо. Хтось рекомендує помідори очистити від шкірки. Для цього потримайте їх в окропі 3-4 хвилини, це полегшить процес.

Крок 3. Ріжемо цибулю півкільцями

Крок 4. Перець ріжемо соломкою. Зверніть увагу, рекомендують обов’язково очистити перець від насіння, щоб воно потім не заважало в готовій страві. Нарізати перці потрібно вздовж великими смужками. Один перець можна розділити на 4-6 частин.

Крок 5. Додаємо сіль, цукор, масло, перець чорний і запашний, лавровий лист

Крок 6. Варити овочеву суміш орієнтовно 1 годину. Після кипіння 30 хв помішуючи.

Крок 7. Свіжу зелень варто додавати в лечо за 5 хвилин до готовності. А ось сушену можна додавати відразу.

Крок 8. В кінці процесу приготування лечо слід додати оцет, розлити лечо в банки (банки 0,5 – 1 літр) і закрити гвинтовими кришками або закатати.

Готове лечо можна відразу подавати до макаронів, м’яса, риби або в якості окремої закуски.

Що цікаво? В Закарпатті настільки люблять лечо, що традиційно проводять фестиваль серед кулінарів, де відбуваються змагання, конкурси на приготування кращого лечо.

Олександр Коваль, Турінформ Закарпаття

 

02 жовтня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів