ДФС Закарпаття про те, як правильно торгувати вином і горілкою

ДФС Закарпаття про те, як правильно торгувати вином і горілкою
Основні засади державної політики щодо регулювання оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями визначає Закон України № 481 від 19.12.95 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 481).

 

Ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється згідно вимог статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Ліцензія видається на підставі заяви та документів, перелік яких визначено Законом № 481, поданих суб’єктом господарської діяльності (особисто або через представника, або надіслані рекомендованими листами) до Головного управління або до Центру обслуговування платників (далі ЦОП) за місцем провадження суб’єктом господарювання торговельної діяльності. Документи подаються в одному примірнику в копіях, засвідчених нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензування. За видачу ліцензії справляється плата у розмірі, встановленому законодавством. До заяви суб’єкти господарювання повинні надати платіжний документ з наявністю відбитка штампа банку.

У заявах про видачу ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в органах Державної фіскальної служби.

Розгляд заяви про видачу ліцензії здійснює структурний підрозділ Головного управління. Ліцензія або рішення про відмову у її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів від дня одержання документів. Ліцензії видаються заявникові при пред’явленні ним документа, що посвідчує особу (для фізичних осіб), або уповноваженому на те представнику заявника за довіреністю.

Відповідно до п. 22 постанови Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 № 854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці здійснюється тільки закладами ресторанного господарства та спеціалізованими відділами підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

Продаж на розлив вин виноградних натуральних сухих з тари (посуду) місткістю від 50 до 600 л, виготовленої з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями, може здійснюватися закладами ресторанного господарства, якщо в ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями про це є відповідний запис органу, що видав таку ліцензію.

При цьому зауважуємо, суб’єкт господарювання без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями може здійснювати роздрібну торгівлю винятково столовими винами. Продаж вин столових здійснюється без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням книжок та книг обліку розрахункових операцій (стаття 15³ Закону № 481).

Роздрібна торгівля винами з доданням спирту етилового ректифікованого з об’ємною часткою етилового спирту від 12.0 до 20.0% можлива лише за умови придбання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Вино столове – вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе та напівсолодке.

Національний стандарт України «Вина. Загальні технічні умови» (далі - ДСТУ 4806) поширюється на вина, що не містять діоксиду вуглецю, які виробляють з виноградних оброблених виноматеріалів, розлиті у споживчу тару й призначені для реалізації у сфері торгівлі й громадського харчування.

Відповідно до регламентованих ДСТУ 4806 фізико-хімічних показників, об’ємна частка етилового спирту у винах столових (сухих, напівсухих) може становити в діапазоні від 9.0 до 14%, а напівсолодких - від 9.0 до 13%.

Звертаємо увагу, що відповідальність за порушення норм Закону № 481 визначена у статті 17 цього Закону. Так, здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у ліцензії загрожує штрафними санкціями у розмірі 200 % реалізованої через такий контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 10 000 грн.

Крім того, провадження оптової (включаючи імпорт та експорт) і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених цим Законом № 481) - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Наголошуємо, що виробництво, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку, або з використанням тари, що не відповідає вимогам, визначеним частиною першою статті 11 Закону № 481, - 200 відсотків вартості товару, але не менше 17000 гривень.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

 

 

27 грудня 2017р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів