Арабіка чи робуста, мелена чи в зернах, а може, і розчинна? Обирайте каву правильно! 

Арабіка чи робуста, мелена чи в зернах, а може, і розчинна? Обирайте каву правильно! 
Поради майбутнім кавовим гурманам.

 

У світі, мабуть, немає тих людей, які не люблять каву. Є ті, хто не може прожити ані дня без цього божественного напою, а є ті, хто просто не куштував справжньої хорошої кави. Ми спробуємо вам допомогти обрати таку, яка смакуватиме саме вам.

Сорти кави

Їх налічується близько двох сотень, втім, основними є лише два: арабіка та робуста.

Арабіка (1,5% кофеїну) менш міцна та гірка, в ній можна відчути кислинку. Робуста ж містить більше кофеїну (3,2%), значно міцніша та насиченіша. Однак, на смак напою також неабияк впливають кліматичні умови та ґрунт.

Залежно від географічного розташування арабіка має такі смакові характеристики:

  • Бразилія – міцний і насичений смак з терпкувато-горіховим присмаком.
  • Колумбія – оксамитовий добре збалансований смак із легкою кислинкою.
  • Коста Ріка – кава з чудовим ароматом.
  • Гватемала – кава з присмаком шоколаду та нотками квітів і спецій.
  • Індія – міцна кава з шоколадним смаком.
  • Ефіопія – кава з легкою гіркотою та ніжним ягідним смаком.
  • Кенія – сорт кави з легкою винною кислинкою та ягідним ароматом.

До слова, для того, щоб отримати ідеальне еспресо, в арабіку додають 10-15% робусти, а для більшої міцності – до 30%. Але за однієї умови - робуста має бути високої якості.

Зернова, мелена чи розчинна

Справжні поціновувачі цього напою стверджують, що якісною є лише кава в зернах, в крайньому випадку, мелена. Саме зернова кава має кращі смакові та ароматичні властивості. До слова, найкраще молоти кавові зерна безпосередньо перед приготуванням, адже аромат зберігається не більше двох годин.

Щодо розчинної кави, то вибирайте якісну та дорогу. Найкраще – сублімовану, адже вона виготовляється лише з натуральної сировини. Її гранули повинні бути великими та щільними, світлокоричневого кольору.

Вибір помелу

Якщо ви вирішили купити мелену каву, то потрібно визначитися зі ступенем помелу. Надтонкий помел схожий на борошно, він ідеально підходить для приготування східної кави в турці. Тонкий еспресо помел підходить для приготування в кавоварках, де через каву пропускається пара. Тонкий займає 20 секунд, середній – 13. Його вважають універсальним, бо він підходить для всіх способів заварювання.

Упакування

Якість кави можна перевірити за упаковкою. Зернову каву зазвичай зберігають в вакуумному багатошаровому пакеті з клапаном. Він випускає ефірні олії та не пропускає повітря. Мелена ж кава має бути упакована в вакуумний пакет. Є гарне правило: хороша кава ніколи не буде запакована в пластикову банку. Віддавайте перевагу склу або жерсті. А от кава в паперових пакетах може зберігатися не більше двох тижнів.

До слова, на упакуванні має бути максимум інформації: сорт кави, країна походження, регіон і плантації, ступінь помелу та обсмажування.

Джерело: Максимум FM

 

18 березня 2017р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів