Тимошенко взялася за м’ясо
Для того, щоб знизити ціни на м’ясо та рибу, уряд пропонує знизити митні ставки на їхній ввіз в Україну. Також пропонує на базі державного резервного фонду здійснювати закупівлю м’яса і таким чином шляхом інтервенцій впливати на ціни. Відповідний законопроект Кабінет Міністрів розробив на останньому своєму засіданні.
Уряд ма? намір пропонувати парламенту внести зміни до Закону ?Про митний тариф України?. Зокрема, тариф на ввезення м?яса пропонують знизити до 10%, повідомила на прес-конференції прем??р-міністр України Юлія Тимошенко.
Щодо резервного фонду, то пані Тимошенко зазначила, що закупівлю проводитимуть за результатами тендера. Крім того, вона зауважила, що необхідність державних закупівель м?яса, риби, а також інших продуктів, на які підвищують ціни, зумовлена тим, що Україна не виробля? цих продуктів у достатній кількості. Тому інтервенційні фонди, на думку урядовців, дозволять покрити необхідний дефіцит на ринку, а також знизити спекулятивні ціни на продукти.
За словами Юлії Володимирівни, ці документи, найімовірніше, винесуть на розгляд парламенту 5 квітня. Якщо їх затвердять, Кабмін одразу оголосить конкурс на закупівлю продуктів. А
6 квітня уряд плану? затвердити спеціальний порядок випуску цих продуктів з фонду, щоб максимально спростити їх шлях від закупівлі за гуртовими цінами до магазинів і ринків.
? На проведення всіх цих заходів уряду потрібно близько три-чотири тижні, ? зауважила Юлія Тимошенко. ? Впродовж місяця ми зможемо розпочати стабілізацію цін.
На жаль, поцікавитися в імпортерів м?яса, що вони думають стосовно ймовірного пом?якшення митного законодавства, не вдалося. Принаймні у Львові таких не знайшли. Адже, згідно з даними брокерів, митні кордони Львівщини не перетнув жоден кілограм м?яса.
? Усе м?ясо, яке завозили на територію України, ? контрабанда. Та воно й зрозуміло, якщо зважити на те, як його ?обклали?. Мало того, що ставка мита ? дуже високою, то ще й вимагали безліч дозволів: від ветеринарної служби, про країну походження (чи там жодної хвороби нема?) та багато інших. Тому логічно, що офіційно м?ясо ніхто не завозив, ? розповів директор ТзОВ ?Формула? Теодор Дяків.
Водночас нині ціни на м?ясо різко зростають. Так, за офіційними даними, яловичина з початку року подорожчала на 10%, а птиця ? на 15%. Як повідомила начальник Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Наталія Фурдичка, ? дві причини зростання цін: це скорочення поголів?я худоби та проблеми на митниці.
? Через перешкоди в митному переоформленні вантажів, що спостерігали в зазначений період, зменшено обсяги виробництва м?ясопродуктів (ковбасних виробів) із м?яса, що ввозили в область зі спеціальних економічних зон і Республіки Польща, ? розповіла Н. Фурдичка.
Водночас інспекція прогнозу? зниження цін вже у квітні-травні.
? У квітні-травні очіку?мо насичення ринку окремими видами продуктів харчування, що повинно вплинути на зниження цін насамперед впорядкування ввозу на митну територію. Зменшиться також вплив на ціну сезонного чинника та збалансування попиту та пропозиції в післясвятковий період, ? прогнозу? Державна інспекція за цінами.
/Львівська Газета/
До цієї новини немає коментарів