На прилавках закарпатських магазинів - засилля штучної продукції

А кількість фальсифікату зросла вдвічі.

 

Виробники завалили прилавки магазинів штучною продукцією, яку лікарі їсти не рекомендують. Але її змушені купувати збіднілі українці.

З тих пір, як долар підскочив, а заробітна плата впала, покупці шукають щось подешевше. А виробники роблять свій товар доступніше. У результаті продукти поміняли якість і вагу. А кількість фальсифікату на полицях збільшилася вдвічі, пише Сегодня.

Українці за звичкою беруть упаковку молока, вважаючи, що там літр, виявляється - 960 грамів, у скляній пляшці - і зовсім 750.

"Забудьте про стограмові стаканчики морозива - 60-70 грамів - ось їх реальна вага. І так практично з усіма товарами. При тому, що ціну не знизили. Її залишили колишньою. Але не тільки недовагою і недоливом грішать виробники. А сир в Україні здатні зварити з чого завгодно. Молока в ньому, щоправда, небагато, зате багато пальмової олії. Цей екзотичний і казково дешевий інгредієнт в чистому вигляді в магазини не потрапляє, але ми з'їдаємо кілька кілограмів пальмової олії на рік", - сказано в повідомленні.

"Там, як правило, міститься зовсім невелика кількість звичайного молока, а в той же час там містяться тверді жири, які виготовлені на основі пальмової олії, велика кількість солі, консервантів і велика кількість імітаторів смаку", - зазначила Оксана Скиталінська, дієтолог.

Щоб не лякати покупця, виробники уникають писати крупно "пальмова олія". Найчастіше вказують рослинний жир, а іноді не згадують зовсім.

Дізнатися - чи є в твердому сирі молоко, на жаль, можна тільки в лабораторних умовах. А ось з сиром можна поекспериментувати. Для цього знадобиться йод. Всього лише кілька крапель і якщо сир забарвлюється в коричневий колір, значить він справжній, якщо набуває фіолетового відтінку, значить, тут є крохмаль або ще щось гірше.

У квітні минулого року виробники молочки зовсім полегшили бізнес - тепер за законом в сир можна не додавати кисло-молочні бактерії. Виходить нонсенс - кисломолочний продукт - без кисломолочних бактерій.

"Вони перестали писати кількість кисломолочних бактерій, вони просто перестали їх згадувати, тому ось такий рецепт тут є. Досить офіційної заяви виробника про те, що якщо споживач хоче отримати молочні кислі бактерії - хай купить йогурт", - сказав Валентин Безрукий, керівник центрекспертиз " Тест ".

"Наприклад, ми тестували, здавалося б, такий дуже простий продукт як перець чорний мелений. Ви не повірите, але з 15 продуктів тільки один був з нормальною оцінкою, всі інші - це просто макуха", - додав Валентин Безрукий.

Минуло два роки і теперішня цифра, яку ми бачимо, збільшується до 40%, тобто кількості фальсифікату стає більше.

З молочних продуктів найбільше підробляють масло. Замість корисних молочних жирів ми знову їмо, в кращому випадку, пальмовий жир. На полицях все більше - спредів. Раніше велися дискусії, наскільки некорисні такі продукти. Зараз мова йде про їх небезпеку. Згідно з новими даними, споживання спреду може спричинити зміни клітин людського організму.

Ковбаса - продукт, який повинен давати багато енергії людському організму. Наприклад, "Докторська" була придумана ще в часи СРСР як дієтична і відновлююча сили. Тепер від більшості ковбас скоріше можна заробити виразку. Все менше м'яса і все більше сумнівних інгредієнтів.

Ковбасу можна зробити навіть з порошку. Адже насправді замість економії на інгредієнтах виробник може пошукати способи здешевити своє виробництво.

"Треба абсолютно всі добавки вказувати на упаковці, тоді наш споживач може вибрати те, що йому підходить, свідомо - знаючи, що він купує, також має значення кількість цих добавок в продуктах", - зазначила Галина Лилик, директор з контролю якості молочного виробництва.

Але при вельми ліберальних законах і відсутності жорсткого державного контролю звичайному, а значить, небагатому українському покупцеві залишається або сподіватися на порядність виробників їжі, або переглянути свій раціон і більше готувати вдома.

 

25 серпня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів