Закарпаття: чому солодка гора має гіркий присмак?
Державною інспекцією з контролю за цінами проведено дослідження формування цін і встановлено, що кількість посередників при реалізації цукру коливається від 3 до 5
Ціни на продукти харчування постійно знаходяться на контролі у державі. Про це свідчить і нарада, яку проведено на цьому тижні під головуванням начальника головного управління економіки за участі керівників ДІЦ, ДПА, УМВС. Основним питанням, що розглянуто на нараді це забезпечення стабільності цінової ситуації на ринку цукру.
До результатів цієї наради ми повернемося трохи пізніше.
Протягом останнього періоду в області, як і в цілому в Україні спостерігається ріст цін на цукор. В цілому, з початку року, ціни на цей солодкий вид продукту в області зросли на 42,4%. Такий ціновий стрибок спостерігається по всій Україні – тут середній рівень цін зріс на 51,3%.
Об’єктивних причин для такого цінового стрибка на сьогодні немає. Цукровий буряк засіяно та зібрано у 2008 році. Перероблено його на цукор в цей же період. Цінові коливання на ринку цукру в цей період носять сезонний вид, однак такого стрімкого росту цін у відповідний період минулого року не відбувалося.
Закарпатська область не є бурякосіючим регіоном та не має на території області підприємств-виробників цукру, що ставить її у залежність від цього виду товару, що ввозиться з інших областей. Як результат, основний процес ціноутворення здійснюється за межами області.
Що ж робиться Урядом та адміністрацією для стабілізації цін на цукор?
ОДА прийнято розпорядження, яким обмежено торгівельну надбавку при реалізації цукру її граничним рівнем 15% до ціни виробника.
Щоб даний метод державного регулювання був дієвим, Кабінетом МУ прийнято постанови щодо здійснення обов’язкового декларування рівня цін виробником даної продукції та її реалізатором. Тобто, використано всі важелі впливу, щоб рівень цін залишався стабільним.
В той же час, рівень цін на цукор має тенденцію до росту. Як вже було сказано, об’єктивних причин для цього немає, а от суб’єктивні причини є. Це, і кількість посередників від виробника до кінцевого споживача, і рівень торговельної надбавки.
Державною інспекцією з контролю за цінами проведено дослідження формування цін і встановлено, що кількість посередників при реалізації цукру коливається від 3 до 5. Кожний із них хоче отримати свою частку, скористатися нагодою і ситуацією і, як результат, цукор, а вірніше ціна на нього, перетворюється на солодку гору з гірким присмаком.
Які дії в даному випадку здійснює інспекція? В першу чергу - це моніторинг цін і відслідковування їх зміни. Наступний етап – здійснення перевірок і виявлення порушення і, при встановленні порушення – застосування адміністративно-господарських санкцій. Данні перевірки проводяться спільно з іншими контролюючими органами та УМВС в Закарпатській області.
З метою зниження рівня цін на цукор в область завозиться цукор з Державного резерву. Суб’єктами господарювання через Аграрний фонд закуплено 300 тон цукру за ціною 3,50 грн./кг.
На сьогодні вже здійснено його реалізація в Ужгородському, Іршавському, Тячівському р-нах та м. Мукачево. Це цукор, закуплений кооперативним підприємством "Ужгород" в кількості 40 тон. Ціна цього цукру в роздрібній мережі сформована на рівні 4.12 грн. за 1кг. ТОВ "Мопан" закупило через АФ 200 тон цукру і сформувало ціну 4,10 грн. За такою ж ціною здійснюється реалізація цукру ТОВ "Бульвар". Товариством закуплено в держави 60 тон цукру.
Згідно розпорядження КМУ області виділено 1315 тон цукру для реалізації його на ринках області. Держрезервом сформовано ціну 3,72 грн. за якою здійснюється реалізація на 3-х ринках м. Ужгород, 2-х ринках м. Мукачево, містах Берегово, Перечин, Іршава, Чоп, в. Березний, Виноградів, Хуст, Воловець.
А тепер повернемося до спільної наради. На нараді визначено, що райдержадміністраціями не вжито достатньо заходів для забезпечення окремих районів цукром з Держрезерву. Дано доручення вжити заходів щодо надання транспорту, трудових ресурсів, організації місця на ринках для того, щоб в короткий термін забезпечити населення краю солодким продуктом і стабілізувати ціни на цукор, повідомила Ужгород.нет.уа Любов Стебницька,
начальник Державної інспекції з контролю за цінами у Закарпатській області.
До цієї новини немає коментарів