Туристичний маршрут Закарпаттям створять за результатами дослідження науковців УжНУ
Транскордонна співпраця – це поштовх для міжнародного туризму на Закарпатті. Зацікавлювати іноземців мають намір просуванням традиційних ремесел та гастрономічної культури. Сам проєкт розпочали минулого року і виконують у рамках Спільної операційної програми Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020 за фінансування ЄС. Участь у проєкті беруть університети Карпатського регіону Угорщини, Румунії та України.
Надія Керецман під час роботи над першою частиною проєкту
Перша частина проєкту – це пошук респондентів. Інформацію про народних умільців і наявні ремесла й гастрономію Закарпаття шукали у друкованих виданнях, інтернет-ресурсах та через «сарафанне радіо». Менеджерка проєкту, завідувачка кафедри археології, етнології та культурології Надія Керецман розповіла: «Наше завдання було зібрати інформацію про ремесла й нашу гастрономію. Працювали «в полях» із травня і впродовж усього літа. Дослідили більшість районів Закарпатської області. Взяли інтерв’ю в понад 70 умільців особисто, але значну частину записів нам надіслали й студенти, які мали літню практику. Ми з такими людьми зустрічалися! Це пісня – не люди! Вони виконують складну роботу і ні на що не нарікають. Виготовляють унікальні речі, але часто не можуть їх тут реалізувати».
Павло Леньо під час роботи “в полях”
«Стараємося розкрутити невідомі речі, привернути увагу до людей, яких мало хто знає, – зауважує доцент кафедри Павло Леньо. – Найважливіше, що дістануть підтримку і рекламу самородки й ентузіасти своєї справи. Вони тчуть, роблять музичні інструменти, череси, працюють із глиною, деревом, каменем, залізом, шкірою тощо. Також широко представлені їжа та напої. Звичайно, звертаємося і до розкручених брендів, як-от «Чизай» чи Сент-Міклош. Ми намагалися залучати й представників нацменшин, щоб показати специфіку всіх етнографічних груп Закарпаття. Та в той же час багато речей, які об’єднують прикордонні регіони».
Зі слів доцента Володимира Гуцула, у полях «відбувалася найдраматичніша, найцікавіша робота». Адже «традиція виробництва жива. Проблема цих кулінарів, що вони не знають, як це використати і продати у 2020 році. Тож потрібно думати, як цим добрим майстрам надати компетенцій, аби вони могли це розкрутити й продати, бути частиною загального культурного європейського простору. У нас є що їсти, що пити, що надягнути».
Дослідники усміхаються: «Цікавих історій ставалося багато, напевно, ми про це колись напишемо».
Фото, зроблені під час реалізації першої частини проєкту
Запрошений експерт екскурсовод Владислав Товтин резюмував: «Тепер популярним стає культурний туризм: люди ознайомлюються зі спадщиною – матеріальною і нематеріальною, можуть це скуштувати, відвідати майстеркласи тощо. Це має бути новий міжнародний туристичний продукт, який би пов’язав і кулінарів, і ремісників у єдине мереживо. Це покаже і єдність культурної спадщини, і локальні особливості, які має кожен район на Закарпатті».
Завершиться проєкт підсумковою конференцією. Також видадуть монографію та, звісно ж, сформують туристичний маршрут.
Ксенія Шокіна
Медіацентр УжНУ
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- На Закарпатті оголосили сніголавинну небезпеку
- Із 30 ведмедів, які мешкають у Реабілітаційному центрі Нацпарку "Синевир", у зимову сплячку залягли лише четверо
- 22,5 млн грн туристичного збору сплатили на Закарпатті за 11 місяців цього року
- Українська асоціація "Єдність" з Будапешта допомогла Андрієві Любці придбати 319-ту автівку для ЗСУ
- На Закарпатті розробили аудіогід туристичними локаціями Берегівщини
- Набір унікальних листівок про Ужгородський замок можна придбати у музеї ім.Тиводара Легоцького
- Найкращі виноградники Закарпаття у 2024 році. Рейтинг Закарпатської туристичної організації
- Більш ніж 18 млн грн туристичного збору до бюджетів Закарпаття сплатили за 10 місяців 2024 року
- На Закарпатті встановлюють вказівники на високогір’ї Карпат: у ДСНС пояснили, для чого
- Відсьогодні Мукачівський історичний музей у замку "Паланок" змінює графік роботи
- Ужгородців та гостей міста запрошують завтра, 27 жовтня, на вільну екскурсію
- НПП "Синевир" показав золоту осінь у Карпатах
- Майже 22 тисячі туристів з початку року отримали консультації закарпатських рятувальників. Понад 200 людей врятували
- Найбільше туристичного збору з початку року сплатили до бюджетів Поляни та Ужгорода
- Топ-7 туристичних місць на Закарпатті, які варто відвідати восени
- Із нагоди Дня туризму музеї Закарпаття запрошують завтра, 27 вересня, усіх охочих на «Вільні години»
- У горах на Закарпатті з початку року врятували 211 туристів
- Навчаються сталому туризму та ходять у гори: на Рахівщині тривають активності «Щасливих дітей»
- На Закарпатті зросли податкові надходження від туристичної галузі
- До озера Синевир облаштували ще один маршрут
До цієї новини немає коментарів