Закарпатці збирають гриби, які на смак нагадують персик
Ідеться про лисички, які вважаються дуже смачними, пише Голос Карпат.
Полюють за ними зараз і у населених пунктах на Перечинщині. Збирають ці унікальні та ароматні гриби, зазвичай,у дубових лісах. У Туря-Реметі на лисичок ряд грибників полють в урочищах «Лагер» та «Полунця» та на ділах. Із лисичок варять супи, їх тушкують зі сметаною та спеціями, маринують та продають на ринку. Висушують гриби на сонці на спеціальних підставках із підручних матеріалів (на фото). Підійде і звичайнісінька тепша. Але радять не застосовувати у цьому процесі духовки, бо лисички стають гіркими.
Іван Рябець уполював добряче лисичок за день. Приніс додому аж кілька відер цих ароматних смаколиків.–Збирав під берегом, у «Ружі», там натрапив на ціле сімейство грибів, - каже знавець тихого полювання. – Уже вдома перебрали, почистили й замаринували. Зима велика, не пропаде. А гриби у нас люблять усі. Малі обожнюють лисички у соусі, – відзначає грибник.Лисички є дуже цінними та лікарськими грибами. У них містяться мінерали та вітаміни групи В, А і Д. Із мінералів у лисичках є солі міді та цинку. Настої із грибів використовують при наривах, малокрівї, остеопорозі, ангіні тощо. Завдяки вмісту йоду у лисичках, вони є корисними для щитовидної залози. А ще ці гриби майже ніколи не бувають червивими, оскільки містять речовини, які відлякують паразитів. То ж не даремно їх радять вживати і як засіб від глистових інвазій в кишечнику. А більш досвідчені розповідають, що корисними є ці гриби і у сирому вигляді. І якщо ви зїси бодай три лисички на день сирими, із вами нічого не станеться. Та, головне, слід збирати лисички подалі від дороги, в екологічних місцях. За смаком лисички нагадують абрикоси.
До теми
- Цьогорічний лавандовий сезон на закарпатті почнеться у червні з мистецького пленеру та забігу
- Загальнонаціональна хвилина мовчання: в Ужгороді двічі на тиждень проводитимуть акцію пам'яті полеглих Героїв
- Рейтинг: ТОП-10 найзахопливіших квіткових локацій Закарпаття
- На Закарпатті гостра нестача крові з негативним резус-фактором
- Триває аукціон «Купи зустріч – допоможи фронту»
- День відкритих дверей провели в інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» в Ужгороді
- У 128-ій Закарпатській бригаді показали, як бійці проходили психологічне відновлення
- В Ужгороді триває реєстрація учасників виставки-конкурсу «Міс-кіс 2024»
- Закарпатський рибоохоронний патруль нагадує про заборону вилову струмкової форелі
- Виробництво препаратів крові: Biopharma будує завод в Ужгороді й планує ще один в Румунії
- ГРВІ та грип: лікарі назвали час зростання кількості хворих
- Закарпатська обласна станція переливання крові: хворі та поранені потребують вашої допомоги - долучайтеся до донорства
- 70% врожаю хурми - втрачено: як посуха пошкодила врожай на Закарпатті
- "Добрі справи Закарпаття" придбали ще одну автівку для ЗСУ
- Андрій Русин: "Захворюваність та смертність від раку молочної залози в Закарпатській області продовжують зростати"
- Бренд екопаперу закарпатця Валентина Фречки почав співпрацю з Uber Eats у Парижі
- В обласну лікарню імені Андрія Новака вчетверте приїхали провідні мікрохірурги зі США
- Срібна призерка Паралімпіади Надія Дьолог вчить йти до мети: в Ужгороді проводять тренінги-практикуми для людей з інвалідністю
- У соцмережах анонсували збір світлин для фотоальбому «Ужгород-2025»
- Вони нам — захист, ми їм — зброю: «Повернись живим» збирає 100 мільйонів для двох бригад із Закарпаття
До цієї новини немає коментарів