Чим поласувати на вихідних? Закарпатськими баньками

Це надзвичайно популярна страва на Закарпаті, тут її називають баньки, по простому картопля, запечена на відкритій печі.
Що треба знати про баньки? Дуже гарно пояснив Максим Адаменко, керівник мукачівського турінфоцентру, що пропонує Вам щоденні екскурсії в Мукачево:
Хто знає, що таке – банькИ (наголос на останні складі)?
Се такі крумплі, заонанджені на шпорі без олайа! Хто знає, що таке: крумплі, шпор, олай? Кіть не знаєте – Ласкаво просимо в Закарпаття!))))))Дамо трохи пояснення закарпатських слів:
- баньки – тип смаження картоплі на шпорі
- Онанджити, заонанджити – щось робити.
- шпор – чавунна поверхня, плита на печі
- крумплі – картопля
- олай – олія, домашня
Слід відзначити, що у різних частинах Закарпаття, по різному називають цю страву, наприклад на на Рахівщині просто кажуть “ріпа печена на шпорі”.
Рецепт традиційної печеної картоплі, яку в Закарпатті називають баньки, або крумплі на шпорі дуже простий. Слід відзначити, що дана страва входить до переліку ТОП 10 найпопулярніших страв домашньої кухні Закарпаття, а також до переліку пістні страви.
Як приготувати баньки? Подаємо класичну технологію приготування:
Спочатку берете на ринку домашню картоплю. Важливо, що б була домашня. Гарно її промиваєте водою. Після того, нарізаєте її дольками.
Наступним кроком, починаєте картоплю смажити на чавунній поверхні печі, бажано, що б піч була на дровах.зверніть увагу, що поверхня повинна бути добре розігріта, але не розпечена, бо тоді картопля зверху згорить, а всередині буде сира.
Якщо нема, то може бути й чавунна плита, яку можна поставити на газові конфорки. Увага, смажимо без олії до ступеня готовності. Перевіряєте вилкою, повинна відчуватись м’якість картоплі, та зміна забарвлення, з’являється скоринка.
Як споживати баньки?
Споживати баньки можна одразу, давши трохи охолонути. Але ми рекомендуємо Вам додати по смаку:
- тушковану цибулю з салом
- бринзу (звісно з овечого молока)
- мариновані гриби
Додавайте їх по смаку. Рекомендуємо погар доброго закарпатського вина.
Дуже рекомендуємо споживати баньки одразу, поки теплі. Розігрів не дасть той смак та аромат.
За матеріалами Турінформ Закарпаття
До теми
- За три місяці 2025 року національні природні парки Закарпаття відвідали понад 14 тисяч туристів
- З початку 2025 року найбільші музеї Закарпаття відвідали понад 90 тис. туристів
- На Закарпатті створили туристичну мапу Боржавської долини
- У додатку «В похід Карпатами» з’явилися нові маршрути для хайкінгу
- У Нацпарку «Синевир» розпочався сезон тиші
- Гойдалка серед модрин: нова туристична атракція буде у Ясінях
- На Закарпатті відбудеться унікальний семінар, присвячений розвитку винного туризму - екскурсоводів запрошують до участі
- Квітковий календар Закарпаття: березень 2025, весняне натхнення
- Що, де і коли цвістиме на Закарпатті: опублікували календар цвітіння шафранів, магнолій, сакур та нарцисів
- У дендропарку Березинка поблизу Мукачева розквітли шафрани
- В Україні вийшов фільм про зимовий туризм на Закарпатті
- Лондон – Рига – Ужгород: Управління туризму ОВА презентувало Закарпаття європейським партнерам
- На Закарпатті - сніголавинна небезпека: туристів просять утриматися від походів у гори
- Туристичні відзнаки 2024 року – рейтинг Турінформ Закарпаття
- Найбільші музеї Закарпаття у 2024 році відвідали майже 580 тисяч туристів
- Розпочалися зйомки фільму про зимовий туризм на Закарпатті
- Минулого року природні парки Закарпаття відвідали понад 173 тисячі туристів
- На Закарпатті оголосили сніголавинну небезпеку
- На Закарпатті розробили аудіогід туристичними локаціями Берегівщини
- Найкращі виноградники Закарпаття у 2024 році. Рейтинг Закарпатської туристичної організації
До цієї новини немає коментарів