Бути чистим: ужгородка розкрила всі секрети миловаріння
Чимало виробів жінки уже стали візитівками ярмарок та розпродажів в обласному центрі Закарпаття. Починалося ж усе із простого захоплення, коли із готової основи Альона варила мило. Однак, результат не подобався, тож вивчивши питання детальніше, взялася варити мило з нуля. І переважно виготовляла його для себе та друзям у подарунок.
Альона БУЛИНА, миловар
Ми всі це хімія, хімічні сполуки. Треба розуміти, що як у випадку із «екологією» поганий насправді «екологічний стан». Ми теж із хімічних елементів складаємося. Я за освітою вчитель біології і хімії, тому маю певну основу. Спочатку бралося матеріалів зовсім небагато, так, аби для себе зробити. Перше мило, як тепер пам’ятаю, було зроблене осінню. Було воно гарбузовим. А зараз є уже у мене 15-17 різновидів.
Альона Булина переконана: починати власноруч виготовляти мило потрібно усвідомлюючи усю серйозність процесу. Адже доведеться працювати зі справжніми хімічними реакціями. Тож, і про відповідний захист необхідно не забувати: працювати у рукавицях, у добре провітрюваному приміщенні, з витяжкою та захищати очі від випарів. Ось так звичайна кухня ужгородки перетворюється на справжню лабораторію, де, здавалося б, відбуваються ледь чи не чудеса алхімії!
Альона БУЛИНА, миловар
Не варто починати варити мило, якщо взагалі не маєте знань у хімії. Чим добрий лужний розчин? Тим, що з нього варять мило. Але водночас він залишає серйозні опіки. Треба на мильному калькуляторі виміряти точну кількість лугу для певної кількості олії. Тому треба бути дуже обережним. Це все серйозна справа.
Кістяк авторського мила, розповідає майстриня, складається із 5-6 олій. Спеціально підготовлену суміш Альона доводить до потрібної кондиції, розводить луг. Масла і луговий розчин необхідно довести до однакової температури, а затим – змішувати. Процес народження мила тривалий. Ужгородка використовує так званий гарячий спосіб: коли мильну основу топлять на водяній бані. Майстриня не просто проводить нам майстер-клас, а по-справжньому показує таємницю народження авторського мила.
Альона БУЛИНА, миловар
У нас тут є розчин олії (тут – 6 олій). І є лужний розчин: луг і вода (лимонна кислота і молочна кислота).Вони додають милу покращуючих якостей: пом’якшують воду, зволожують шкіру. Обов’язково потрібно надіти улюблене забрало, і ще потрібен блендер. Але у подальшому цим інвентарем не можна користуватися при приготуванні їжі. Буде видно як створюється мило. Акуратно вливаємо лужний розчин у масла. Потім нашу емульсію потрошки розмішуємо до утворення такого собі крему. Обов’язково готову емульсію довести до так званого товстого сліду. У цьому «кремчику» дуже багато ще неомиленого лугу. З ним працювати тільки у засобах захисту. І тепер от у такому вигляді ставимо на водяну баню, де буде варитися протягом 4 годин. Далі у нас видно, як емульсія, мило починає входити у стадію мила. Температура заставляє його швидше омилюватися. Тепер ще години три і мило вариться.
Опісля зняття з водяної бані, до свіжозвареного мила додають спеціальні олії, емульсії та, за потреби, скраби. Ось так і виходять різновиди: ванільне, сакурове чи на основі водоростей. Варто зазначити, що усі компоненти – натуральні, має Альона і паспорти якості на кожну олію. Сировину бере у перевірених постачальників, переважно замовляючи у фірм через Інтернет.
Альона БУЛИНА, миловар
Коли знімаємо з бані, додаємо певну олію, в залежності від типу шкіри. Олія ши, какао, авокадо, мигдалеву кісточку, вершки, вівсянку, каву, шоколад. У цьому милі, наприклад я додаю ще спеціальні водорості. У сакурі найбільше мигдалевої кісточки і олії Ши. Якщо додаю пігменти – то це або Швейцарія, або Франція. Ці пігменти можна навіть у зубну пасту додавати. Але у мене є буквально 2-3 мила, куди додаю. Люди люблять щось більш кольорове. Але якщо додавати пігмент, то тільки якісний. Тут мило – зеленіє за рахунок пудр. Ванільне милко воно темнішає ще на стадії народження, зварене на козячому молоці, і коли додаєш ваніль – тоді емульсія темнішає.
Зварене мило, після того як відстоялося добу у спеціальних невеличких контейнерах, Альона Булина виймає і ділить на так звані порції. А нерівна поверхня звареного власноруч продукту є певною його родзинкою та додає шарму.
Альона БУЛИНА, миловар
Оце називається «батч». Мене часто питають, чи ви мило ламаєте пополам, чи ви його гризете. Ні. Мило, яке зварене гарячим способом, нерівне виходить верхівка, вирівняти його дуже складно. Але це і є його плюс, я вважаю. Тут кілограм і я його ділю на 10 виходить 100-грамових шматочків. Останній штрих, який робимо для милка, — це етикетка, гарно упаковуємо.
Готову продукцію Альони Булини, крім традиційних заходів міста, можна знайти в Інтернеті. Та є у жінки мрія: власна майстерня і бренд. Однак, це – справа часу і врегулювання юридичних моментів.
Альона БУЛИНА, миловар
Мрія – це своя власна маленька майстерня. Мрія є давно, думаю, що колись я до неї прийду. Є плани на бренд. Я в процесі подання документів, буде називатися «Дуже мило».
Жінка встигає працювати, виховувати двох дітей, вести хатнє господарство і створювати на власній кухні невеличке мильне диво. За два місяці перед святами Альона Булина зварила щонайменше 30 кілограмів авторського мила. Головний же секрет успіху цієї продукції – душа, яку в неї вкладає майстриня.
Джерело: Uzh Inform
До теми
- В Ужгороді 15 січня прощатимуться з професором Сергієм Федакою
- Закарпатська обласна станція переливання крові чекає донорів – проводять забір крові для ЗСУ!
- «Це був конструктивний діалог»: Ласлов Зубанич – про зустріч представників національних спільнот із Президентом України
- На Закарпатті прогнозують значні дощі та підвищення рівнів води
- На Закарпатті не зафіксовано жодного випадку метапневмовірусу
- Синоптики попереджають про погіршення погоди на Закарпатті завтра - сильні опади, ожеледиця
- Кращі бренди Закарпаття-2024
- Федір Шандор презентував "Туристичну карту Сваляви"
- На Закарпатті відпочивали діти, котрі навчаються в українсько-угорській школі в Будапешті
- «Бограч-index» – січень 2025: за місяць продукти подорожчали на 4,9%
- Drone Force – перший крок до професіонала з БпЛА
- 2024 рік - названо лідерів Закарпаття за напрямами
- На Закарпатті прогнозують погіршення погоди - сніг, хуртовини, на дорогах ожеледиця
- Солдат ламається не на війні, а коли вертається назад - автор «Історії, яку варто почути» Євген Дубровський
- Графік святкових богослужінь до свята Богоявлення (Хрещення Господнього) та освячення води 2025 року в Ужгороді
- В Ужгороді вже понад 70 мініскульптурок. Як все починалося і скільки встановлені без спеціальних дозволів
- На Закарпатті створили адаптаційний прихисток для дітей, яких повернули з-за кордону
- З початку холодного сезону до медичних закладів Закарпаття звернулися 34 пацієнти з переохолодженням
- Що на Закарпатті читали дорослі та діти у 2024 році?
- Командир гармати "Історик": іменем ужгородця Миколи Гаєвого назвали Центр сучасної історії в Українському католицькому університеті
До цієї новини немає коментарів